Re: Zrušení PP ve zkuš. době-odprac.část
Tazatelka píše, že ukončil PP ve zkušební době. Takže zřejmě ukončil k datu, kdy odpracoval část dne. ZTakže musí vyřešit, co se zbytkem dne. Tak jak jsem psala, řešila bych chybějící hodiny neplaceným volnem.
Ve zkušební době nekončí prac. poměr hodinami, ale dnem. To byste mu musela v jeho pracovním kalednáři změnit délku jeho směny na 2,5 hodiny. Pokud ale měl plánovanou směnu na 8 h, tak musíte ty zbývající hodiny, které již neodpracoval, nějak vyřešit. Jeho prac. poměr skončil např. 29.4. 2,5 h odpracoval, 5,5 h měl neplacené volno nebo neomluvenou absenci (spíše bych to viděla na tu absenci, protože nepl. volno mu jistě nikdo nepovolil).
>>>>>>>
>>>>>>>Tazatelka píše, že ukončil PP ve zkušební době. Takže
>>>>>>>zřejmě ukončil k datu, kdy odpracoval část dne.
>>>>>>>ZTakže
>>>>>>>musí vyřešit, co se zbytkem dne. Tak jak jsem psala,
>>>>>>>řešila bych chybějící hodiny neplaceným volnem.
>>>>>>
>>>>>>tazatelka píše, že dal výpověď
>>>>>
>>>>>Děkuji za příspěvky, možná jsem se špatně vyjádřila.
>>>>>Zaměstnanec zrušil PP ve zkušební době. Po
>>>>>odpracování
>>>>>2,5hodiny přišel zrušit PP ke stávajícímu dni a
>>>>>odešel. Nemělo smysl ho držet.Jak mám vykázat zbytek
>>>>>pravovní doby?
>>>>
>>>>Já bych to udělala jako Jasná - jako nepl. volno
>>>>(nebo
>>>>jako náhradní volno, pokud má nějaké hodiny
>>>>napracované navíc).
>>>
>>>Děkuji za odpovědi.
>>>Ixx
>>
>>Proč by měl mít ten den neplacené volno, když jeho
>>pracovní poměr skončil třeba v 10.00 hodin? Tento den
>>bude v odpracovaných dnech, jenom hodin bude mít místo
>>8
>>jenom 2,5.
>>Nevidím v tom problém.
>
>Ve zkušební době nekončí prac. poměr hodinami, ale
>dnem. To byste mu musela v jeho pracovním kalednáři
>změnit délku jeho směny na 2,5 hodiny. Pokud ale měl
>plánovanou směnu na 8 h, tak musíte ty zbývající hodiny,
>které již neodpracoval, nějak vyřešit. Jeho prac. poměr
>skončil např. 29.4. 2,5 h odpracoval, 5,5 h měl
>neplacené volno nebo neomluvenou absenci (spíše bych to
>viděla na tu absenci, protože nepl. volno mu jistě nikdo
>nepovolil).
Tak jsem prohledala zákoník práce a nikde jsem nenašla, že při skončení pracovního poměru, ať už zrušením nebo dohodou musí dojít ke skončení PP až po pracovní době, tedy po odpracování všech hodin.
Jenom u § 49 je
Dohodnou-li se zaměstnavatel a zaměstnanec na rozvázání pracovního poměru, končí pracovní poměr sjednaným dnem.
Ale už není uvedeno ...sjednaným dnem po odpracování všech hodin a pod.
Tak že podle mne, ale třeba si to myslím špatně, je možné ukončit PP třeba během dne a zaplatí se tolik hodin, kolik jich bylo odpracováno.
Ten den měl plánovanou směnu, v 10.00 skončil PP zrušením nebo dohodou a zaměstnanec odešel. Tím skončil je PP a už žádné další hodiny nejsou, tak co dál vykazovat? Stejně tak může nastat situace, že zaměstnavatel chce přijmout nového zaměstnance a jsou domluveni na další den. Zaměstnavatel by ho potřeboval ale už dnes, tak mu zavolá a zaměstnanec přijde v 10 hodin do práce. Sepíše se smlouva. PP je ode dneška, ale také nebude mít 8 hodin, ale jenom např. 4. Nebo si myslíte, že musí ten den být v práci tak dlouho, dokud neodpracuje 8 hodin, aby to byla celá směna? A nebo mu bude vykazovat od rána do 10 hodin A, protože neplacené volno můžete dát jenom, když o to zaměstnenc požádá?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 5. 2011 12:10
Dobrý den, prosím o radu.
Zaměstnananec zrušil PP ve zkuš době z hodiny na hodinu. V den, ke kterému dal výpověď odpracoval namísto 8hod. jen 2,5h. Jak zaúčtovat ve mzdách?
Děkuji za odpověď.
Ixx