Neschopenka -prosím i paní Líbu a děkuji

• (neregistrovaný)

5. 5. 2011 17:59

Děkuji všem za radu.
    V tomto směru jsem naprostá začátečnice

Zaměstnankyně je od 3. května v nemocnici.

Zatím jsem nikdy neřešila, jak je to s neschopenkami.
    Mám čekat, až mi ji doručí nemocnice - nebo oni ji dají jejímu příbuznému, aby mi ji někdy?? donesl?

Nevím, co s tou neschopenkou pak - ani nevím, kolik má dílů a kam který dát nebo nedát.
    A pak jak postupovat.... co kam dát a co počítat, neschopnost bude dlouhodobá
    Zaměstnankyně je u nás od 1.2. 2011. Předtím byla 6 měsíců na úřadě práce.... zda to má na něco vliv..

Věra..

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 5. 2011 19:38

Kara (neregistrovaný)

Re: Neschopenka -prosím i paní Líbu a dě
      Nemocnice Vám její neschopenku nedoručí, tu lékař vystaví a je zaměstnancova starost, aby ji bez zbytečných průtahů doručil zaměstnavateli (osobně, po někom nebo poštou). Dostanete zatím 2 díly - díl č. III. a IV - to jsou počátky neschopnosti. Zatím si je založíte. Až je člověk nemocný 21 dní a marodí dál, tak mu lékař k 21. dni vystaví průkaz o trvání neschopnosti (to je papír velikosti A5, kterému se říká lístek na peníze, protože na základě něho se pak počítá). Takže Vy si ve firmě založíte díl č. III a tento lístek na peníze. Na základě toho vypočítáte náhradu za nemoc. Tzn. že v prvních 21 kalendářních dnech nemoci spočítáte její pracovní dny a za ně platíte náhradu, z toho za první 3 pracovní dny nic. Náhrada se počítá z hodinového průměru, který platí v tom čtvrtletí, ve kterém nahrazujete ušlou mzdu. Ve Vašem případě to bude průměr, platící pro II. čtvrtletí, tzn. ten, který byl vypočítán z výdělků a odpracovaných hodin v I. čtvrtletí. Výpočet náhrady je složitější výpočet, jestli vůbec nevíte, o čem je řeč, bude lepší, když se Vám na to nějaká účetní podívá. Ale pokud máte dobrý mzdový program, tak by stačilo jen zadat nemoc od - do a on by už měl umět vypočítat.
      Díl č. IV si zatím necháte a až ona dodá další lístek na peníze (třeba k 31.5., tak ho s tímto lístkem a s přílohou s výdělky odešlete na sociálku. A pak tam budete posílat další lístky, které bude dodávat, dokud bude marodit. A nakonec tam zašlete uschopnění, tj. díl č. V. Všechno si dobře prohlídnětě, musí být všechno dobře vyplněné a podepsané jak Vámi, tak zaměstnancem.

• 9. 11. 2011 9:40

h (neregistrovaný)

Poděkování
      Paní Karo, chtěla jsem Vám dodatečně poděkovat za učebnicové vysvětlení ohledně PN. Dotaz jsem sice nepokládala já, ale velmi mi nyní pomohl. My - začátečníci si velmi vážíme pomoci Vás - zkušených. Přeji pěkný den

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).