Re: exekuce a daňové bonusy
Zaměstnanci není bonusy snižována daň, má daňové zvýhodnění na dítě, které uplatňuje formou slevy na dani. Bonus dostává, pokud má zálohovou daň nižší než 1970 Kč, což je částka, kterou mu pokryje sleva na poplatníka. Přečtěte si v tom §277 OSŘ, jak se počítá čistá mzda pro výpočet exekuce (a nejenom pro exekuci) - od hrubé odečíst zálohovou daň (po odečtení slevy na popl. a daňového zvýhodnění) a pojistné.
Prosím Vás, problém je v tom, že zřejmě nevíte, co je bonus a co sleva. Psala jste, že je mu snižována bonusy daň. To je nesmyslná věta, protože bonusem nikdy daň snižovaná není. Možná že to opravdu program počítá špatně a jen jste se špatně vyjádřila, raději sem napište přesná čísla - jaká je jeho hrubá mzda a na kolik dětí uplatňuje zvýhodnění.
o vím, ale nejde mi to opravit v tom programu,
>>>nevím co s tím, a na infolince mi nejsou schopni
>>>poradit
>>
>>Prosím Vás, problém je v tom, že zřejmě nevíte, co je
>>bonus a co sleva. Psala jste, že je mu snižována
>>bonusy daň. To je nesmyslná věta, protože bonusem
>>nikdy daň
>>snižovaná není. Možná že to opravdu program počítá
>>špatně a jen jste se špatně vyjádřila, raději sem
>>napište
>>přesná čísla - jaká je jeho hrubá mzda a na kolik
>>dětí
>>uplatňuje zvýhodnění.
>
>Jeho hrubá mzda je 31.280,- a zvýhodnění uplatňuje na
>2 děti. Díky
A je to jasné. S tak vysokou mzdou nemá žádné bonusy. Hrubá mzda = 31280. Daňový základ = 41915, po zaokrouhlení 42000.
Dań = 6300. Sleva na poplatníka činí 1970 a sleva na 2 děti činí 1934.
6300 - 1970 - 1934 = 2396 Kč = zálohová daň, která je mu sražena.
Kde máte jaký bonus?
Bonus je částka, která by byla pod nulou. Např. by měl hrubou mzdu 10000. Daň by byla 2010 Kč - 1970 Kč = 40 Kč. Zvýhodnění na 2 děti je 1934 Kč, takže po odečtení 40 Kč už by byla daň nulová. Takže těch 40 Kč z daňového zvýhodnění by bylo slevou a zbylých 1894 Kč by byl ten bonus, který by dostal přičtený k čisté mzdě.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 5. 2011 10:57
Dobrý den, chtěla bych se ještě jednou zeptat ohledně těch dańových bonusů a čisté mzdy. Včera jsme tu řešili, že se nezapočítávají. Dnes dlělámmzdy a program mi to počítá automaticky, a bonusy tam započítal, zaměstnanci, je snižována bonusy daň, takže mu je nevracím, aby to bylo vidět. Nejde mi to v programu opravit ručně, počítá to automat. Díky