Re: DPH po novele
>Převyšuje-li částka daně uvedená na přijatém daňovém
>dokladu výši daně, která má být uplatněna podle tohoto
>zákona, je plátce oprávněn uplatnit nárok na odpočet
>daně jen ve výši odpovídající dani, která má být
>uplatněna podle tohoto zákona.
Přijatá faktura je na 100 + 30 DPH, což je nesmysl a vy si uplatníte jen 20 DPH
>Poradí mi někdo, jak to mám udělat když: před rokem je
>na sklad nakoupena čerpací stanice za 40000,- s dph
>20% a letos jí prodáváme s prací a 10% sazbou k
>rod.domu? Totéž se zemními pracemi. Objednáme je a pak
>fakturujeme s 10%? Dík
Pokud máte stavevní povolení či rozhodnutí o stavbě RD, pak ystavíte faktury na 10% DPH, v čem je problém?
nechápu, odpočet na vstupu z přijaté faktury 20%, odvod dle
zákona 10% , v čem je problém ???
Není to to tak, jedná se o klasický odpočet na vstupu 20% a při odvodu prací, které stadají do 10% sazby tak jen 10%.
Toto uplatňují hlavně stavební firmy, které staví RD a BD , kdy materiál nakupují s 20% a účtují s 10%.
Nevím, jak na to vaše hl.účetní přišla.
Toto se může stát u "subdodávek". Pokud si najmete firmu na práci v RD a ona Vám fakturuje "neoprávněně" s 20%, tak si smíte odečíst jen 10%, protože se sníženou sazbou má povinnost fakturovat i váš dodavatel. Do teď si stavební firmy mezi sebou "přefakturovávaly" jak je napadlo, většinou s 20% , aby nemusely papírovat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 5. 2011 11:26
Převyšuje-li částka daně uvedená na přijatém daňovém dokladu výši daně, která má být uplatněna podle tohoto zákona, je plátce oprávněn uplatnit nárok na odpočet daně jen ve výši odpovídající dani, která má být uplatněna podle tohoto zákona.
Poradí mi někdo, jak to mám udělat když: před rokem je na sklad nakoupena čerpací stanice za 40000,- s dph 20% a letos jí prodáváme s prací a 10% sazbou k rod.domu? Totéž se zemními pracemi. Objednáme je a pak fakturujeme s 10%? Dík