Re: Uplatnění slevy na manželku
Slevu na manželku můžete uplatnit, pokud její celoroční příjem nebude vyšší než 68000 Kč a je jedno, jestli bude zaměstnaná ve Vaší firmě nebo jinde. To tohoto celoročního příjmu se započítává hrubá mzda, nemocenské dávky, peněžitá pomoc v mateřství, podpora v nezaměstnanosti, důchod...
Pokud jste ale OSVČ, zaměstnat ji nemůžete.
A když bych manželku ve své firmě (jsem právnická osoba)zaměstnal na zkrácený úvazek popř. na dohodu o práci tak bych si na ni mohl uplatnit daňovou slevu?
Když bych jí zaměstnal na HPP při minimální mzdě tak by daňová sleva nevyšla, rozumím tomu správně?
A 68.000,- Kč je v hrubém nebo v čistém příjmu?
Děkuji
Když jí dáte 8000 Kč měsíčně od května, tak to dělá za 8 měsíců 64000, takže pokud od ledna do dubna žádný příjem neměla, dělal by její celoroční příjem za rok 2011 64000, takže by nepřesáhla 68000 Kč a slevu byste si pak na ni uplatnit mohl. Co se započítává do toho hrubého příjmu jsem také psala - hrubá mzda, nemocenská atd. Prostě sečtou se její příjmy v celém roce a pokud nepřesáhnou 68000, sleva může být uplatněná.
záleží zda jste právnická nebo fyzická osoba.
Jinak to upravuje ZP § 318.
Shrnutí:
Pomáhá-li manžel, který není podnikatel, svému manželovi v jeho podnikatelské činnosti, nebo vykonávají-li oba podnikatelskou činnost společně, jedná se o občanskoprávní vztah. Pracovní poměr se svou manželkou můžete uzavřít, budete-li podnikat nikoliv jako fyzická osoba, ale jako právnická osoba, jejímž budete společníkem nebo členem. Podnikáte-li však na základě živnostenského oprávnění jako fyzická osoba, svou manželku v pracovněprávním vztahu zaměstnat nemůžete a založený pracovní poměr ze zákona zanikl dne 31. 12. 2006.
pokud by jste byl právnická osoba a manželka za rok 2011 nepřekročila příjem 68.000,- - tak slevu uplatnit můžete...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 5. 2011 21:30
Dobrý den
Chtěl jsem se zeptat pokud bych zaměstnal manželku ve své firmě za minimální mzdu, budu moci si na ni uplatnit daňovou slevu, kterou jsem na ni až do teď pobíral.
Děkuji za odpověď