DPH -Přeprava pro neplátce v SK

• (neregistrovaný)

10. 5. 2011 9:34

Plátce ČR převážel zboží pro SK neplátce, přeprava začala v SK. Měla bych tedy dle par. 10 f/2 vystavit fakturu se slov. DPH - 20% a měl by tuto daň přiznat a odvést odběratel na SK ? - tedy musí se zaregistrovat. Do kterých řádků v přiznání? Prosím moc o reakce zkušenější.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 5. 2011 10:15

jana h (neregistrovaný)

Re: DPH -Přeprava pro neplátce v SK
      předpokládám, že jde o přepravu z SR do ČR. Místo plnění stanovíte dle § 9 odst 1. Tedy dle sídla toho pro koho se služba uskutečňuje - tedy SR. 10f/2 platí jen kdyby šlo o osobu nepovinou k dani (to není neplátce , ale obecně řečeno nepodnikatel..) Slovák se musí doma registrovat a DPH odvést. U nás by to bylo dle § 94 odst 8, u nich to platí obdobně.

Plátce ČR převážel zboží pro SK neplátce, přeprava
      >začala v SK. Měla bych tedy dle par. 10 f/2 vystavit
      >fakturu se slov. DPH - 20% a měl by tuto daň přiznat a
      >odvést odběratel na SK ? - tedy musí se zaregistrovat.
      >Do kterých řádků v přiznání? Prosím moc o reakce
      >zkušenější.

• 10. 5. 2011 10:22

jana h (neregistrovaný)

.....v přiznání ř.21 a musíte odevzdat i souhrnné hlášení. Faktury vystavíte bez DPH a napíšete odkaz na §9 . My píšeme následující:

Příjemce služby je povinen přiznat daň dle § 9/1 zákona č.235/2004 Sb.
      čl. 44 směrnice Rady 2008/8/ES o společném systému daně z přidané hodnoty

• 10. 5. 2011 10:51

BJ (neregistrovaný)

co říkate ne tuto diskuzi ?
      http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=820386

• 10. 5. 2011 11:17

l.i.d.k.a (neregistrovaný)

díky za objasnění, domnívala jsem se, že par. 10 f platí pro neplátce.
      než jsem zadala svůj dotaz, byla jsem i v diskuzi a četla i tuto debatu na kt. odakzujete, pak jsem ještě mluvila s daň. poradkyní a ta mě navedla na ten paragraf 10 f/2. Takže teď to musím nechat chvilku uležet, a pak se k tomu s jasnější hlavou (aspoň doufám) vrátím.
      Díky za pomoc.

• 10. 5. 2011 11:21

jana h (neregistrovaný)

zajímavá diskuze:) Na mém názoru výše to nic nemění, ale je fakt, že my vždy fakturujeme plátcům, tak jsem se s problémy toho typu ještě nesetkala. V každém případě, kdybych neměla v ruce DIČ protistrany, tak nevím, jak bych SH vytvořila, když se tam musí uvést a když neuvedu , tak nebude sedět s ř.21...No jo jedna věc je zákon a druhá jak se dodržuje a když je protistrana z jiné země, tak je to ještě zajímavější. V případě Slovenska, to ještě jde, kouknout se dojejich zákona a upozornit ho, ale jiné zákony bych asi nelouskala :)

>http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=820386

• 10. 5. 2011 11:54

Zdena R (neregistrovaný)

Názor do diskuse.
      Pokud si objednal přepravu zboží jako osoba povinná k dani (zjednodušeně podnikatelský subjekt, definice OPD v § 5 ZDPH), tak by se mělo místo plnění posuzovat podle § 9/1 ZDPH. Slovák se měl před přijetím služby registrovat na Slovensku.
      Úplné aktuálne znenie zákona o dani z pridanej hodnoty 222/2004 Z.z. účinnosť od 01.01.2011
      http://www.porada.sk/t7176-zakon-o-dani-z-pridanej-hodnoty-od-01-01-2011-a.html
      § 7a
      § 69/3
      § 15/1

Pokud si objednal přepravu jako osoba nepovinná k dani (pro soukromé účely nesouvisející s jeho ekonomickou činností), tak by se mělo místo plnění určit podle § 10f ZDPH.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).