Zákonné pojistné jednatelů s.r.o.

• (neregistrovaný)

10. 5. 2011 10:36

Jednatel má odměnu z mandátní smlouvy 5.000,- Kč, 1% z auta činí
    3.209,- Kč.
    Jak bude vypadat sociální a zdravotní pojištění?
    Děkuji moc za radu. Z.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 5. 2011 15:55

alen1 (neregistrovaný)

Re: zákonné pojistné jednatelů s.r.o.
      Je otázka, na co má mandátní smlouvu.
      Mám jiný názor. Odměna jednatele může být daná mandátní smlouvou.
      viz §66/2 OZ
      (2) Vztah mezi společností a osobou, která je statutárním orgánem nebo členem statutárního či jiného orgánu společnosti anebo společníkem při zařizování záležitostí společnosti, se řídí přiměřeně ustanoveními o mandátní smlouvě, pokud ze smlouvy o výkonu funkce, byla-li uzavřena, nebo ze zákona nevyplývá jiné určení práv a povinností.

• 10. 5. 2011 16:36

JiřinaH. (neregistrovaný)

Také Vám mohu něco opsat : Jmenování jednatele je obch.právním aktem, který je nutné oddělit od založení soukromoprávního vztahu jednatele ke společnosti, který je možný formou mandátní nebo jiné smlouvy,kromě smlouvy, která by měla charakter prac.právního vztahu.
      Z ustanovení § 66 odst.2 OZ vyplývá, že přiměřená aplikace mandátní smlouvy má při vymezování práv a povinností jednatele jen p o d p ů r n o u , OZ dává přednost precizní úpravě vztahů
      mezi s.r.o a jednatelem v její zakladatelské listině nebo jejích stanovách.

• 10. 5. 2011 16:59

alen1 (neregistrovaný)

Nebudeme se přít, jen jsem reagovala na "jednatel nemá mít mandátní smlouvu".
      Nejsem právník, ale zakázáno to není.
      Také jsem spíše přítelem úpravy ve smlouvě o výkonu funkce či ve vnitřním předpisu schváleném valnou hromadou.

• 13. 5. 2011 15:13

JiřinaH. (neregistrovaný)

Souhlasím, ale tady jsme se nedostaly k odpovědi tazatelce, protože už nic dále neupřesnila, proto zůstává bez odpovědi.
      Ono to totiž není jedno, co přesně má.Přeji hezký víkend.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).