Re: mzda na účet
Zákonná úprava zmiňuje účet zaměstnance. Je možné se setkat i s názorem, že pokud zaměstnavatel poukazuje mzdu na účet třetí osoby, mzdu zaměstnanci dluží. Na druhé straně se díky institutu bankovního tajemství zaměstnavatel regulérně nedozví, o čí účet se jedná. Pokud zaměstnanec prohlásí, že je to jeho účet nebo že má k němu dispoziční oprávnění, neřešila bych, je to patová situace.
My toto řešíme ustanovením v pracovní smlouvě (resp. dodatkem k prac.smlouvě), kde zaměstnanec žádá o zasílání mzdy na účet přítelkyně té a té a č. účtu. (Oni se pohádají, vy to nebudete vědět, pošlete korunky na účet její a on vás bude žalovat, že mu dlužíte výplatu.)
Podle mého názoru nejjednodušší napsat takovouto žádost a nechat zaměstnancem podepsat. Jaký účet si tam uvede je jeho problém:
ŽÁDOST O POUKAZOVÁNÍ MZDY NA ÚČET
Já, ............................................. (jméno a příjmení),
žádám svého zaměstnavatele ............., o zasílání své mzdy, náhrady mzdy a dalších peněžitých plnění, která jsou splatná spolu se mzdou v plné výši/ve výši ......................
na můj účet č. ..../… u bankovního ústavu:........,
a to nejpozději v pravidelném termínu výplaty platu.
V případě změny účtu, nebo při ukončení zasílání platu na účet, se zavazuji, že nejpozději 15 dnů před výplatním termínem, ohlásím tuto informaci účetní obce.
V..... dne ........... Podpis zaměstnance ...........
Nevím, v čem je to složité. Jedná se o jednorázový úkon. Zaškrtne-li v plné výši, pak se celá mzda převádí na účet. Pokud je výplata kombinovaná (část na účet, část hotově), pak si může stanovit částku, kterou chce na účet posílat (samozřejmě pokud to zaměstnavatel může a chce dělat). Hlásí pouze změny.Nikdy jsem s tím problémy neměla.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 5. 2011 10:43
je možné poslat mzdu zaměstnance na účet své přítelkyně?
nebo musím ten účet být jen jeho.
děkuji