Zahraniční služební cesta a snídaně

• (neregistrovaný)

10. 5. 2011 22:46

snídaně v hotelu - je daňově uznatelný náklad, když je účtována s ubytováním na jedno dokladu? V zákoníku práce, je uvedeno, že pokud se nedohodne před zahraniční služební cestou na krácení, tak má zaměstnanec právo na plné stravné- tzn. že se nemusí krátit stravné a snídani můžu dát do daňově uznatelných nákladů?
    Nezdaňuje se ani u zaměstnance?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 5. 2011 23:14

hanny (neregistrovaný)

Re: zahraniční služební cesta a snídaně
      Snídaně na dokladu vás zajímá pouze z hlediska krácení,pokud máte ve směrnici určeno krácení stravného, seznámíte s jeho výší cestovatele před zahraniční cestou, stvrzuje podpisem na cesťáku.V případě, že krácení nemáte určeno, ponecháte plné stravné na jaké má nárok dle vyhlášky,dáte do nákladů.|Skutečnou cenu snídaně již neproplácíte.

• 10. 5. 2011 23:33

hanny (neregistrovaný)

Vyhláška, kterou se řídíte je vyhláška MF č. 350/2010 Sb. ze dne 26.11.2010 o nároku na Základní denní výši stravného pro jednotlivé země.

• 11. 5. 2011 6:14

Jirka V. (neregistrovaný)

Tomu "skutečnou cenu snídaně již neproplácíte" nerozumím. Můžete to rozvést?
      Děkuji

• 11. 5. 2011 7:04

hanny (neregistrovaný)

Neberete v úvahu cenu snídaně, která je uvedena na dokladu.Jak jsem již uvedla, dle vyhlášky MF je stanovena základní sazba stravného na den,která se může krátit za každé poskytnuté jídlo které ma charakter snídaně, oběda, večeře.Ceny zakoupených jídel vás nezajímají.

• 11. 5. 2011 10:23

abc (neregistrovaný)

Dobrý den, dovolila bych si trošku nesouhlasit, pakliže zaměstnanec přinese nějaké doklady, že si někde v kavárně koupil kávu, nebo někde v bufíku koupil oběd, snídani...tak to mě opravdu cena jídla nezajímá. Má stravné. V případě, že má zam-nec doklad psaný na firmu, kde je rozepsáno ubytování včetně snídaně (to bývá ve většině hotelů) celá cena ubytování včetně snídaně je daňově uznatelný náklad, zam-ci se nepřidaňuje ani nekrátí, pakliže nebylo krácení předem dohodnuto. Řešila jsem toto vloni a setkala jsem se s rozdílnými názory, že když je ubytování včetně polopenze, nebo i plné penze...někdo dával do nákladů celé, někdo jídlo účtoval nedaňově. Napsala jsem na MF a kupodivu mi byl dotaz zdarma zodpovězen...a to tak, že jídlo, které je zam-ci bezplatně poskytnuto v rámci ubytování je daňově uznatelný náklad. Spousta hotelů snídani dává k ubytování automaticky a ani jí na dokladu nevyčísluje. V případě, že bude mít zam-nec objednán hotel bez jídla a sám ze své iniciativy si v hotelu dokoupí nějaké jídlo, pak souhlasím s názorem, že mě cena nakoupeného jídla nezajímá. Také by vše mělo být domluveno před pracovní cestou, tj. jaký typ hotelu a ubytování si zam-nec smí vybrat atd. Ve spoustě případů je třeba hotel (včetně plné penze) placen firmou ještě před služební cestou.

• 11. 5. 2011 11:27

hanny (neregistrovaný)

Ano, máte pravdu, plně s Vámi souhlasím.
      >
      >
      >Dobrý den, dovolila bych si trošku nesouhlasit,
      >pakliže zaměstnanec přinese nějaké doklady, že si někde v
      >kavárně koupil kávu, nebo někde v bufíku koupil oběd,
      >snídani...tak to mě opravdu cena jídla nezajímá. Má
      >stravné. V případě, že má zam-nec doklad psaný na firmu,
      >kde je rozepsáno ubytování včetně snídaně (to bývá ve
      >většině hotelů) celá cena ubytování včetně snídaně je
      >daňově uznatelný náklad, zam-ci se nepřidaňuje ani
      >nekrátí, pakliže nebylo krácení předem dohodnuto. Řešila
      >jsem toto vloni a setkala jsem se s rozdílnými názory,
      >že když je ubytování včetně polopenze, nebo i plné
      >penze...někdo dával do nákladů celé, někdo jídlo účtoval
      >nedaňově. Napsala jsem na MF a kupodivu mi byl dotaz
      >zdarma zodpovězen...a to tak, že jídlo, které je zam-ci
      >bezplatně poskytnuto v rámci ubytování je daňově
      >uznatelný náklad. Spousta hotelů snídani dává k ubytování
      >automaticky a ani jí na dokladu nevyčísluje. V případě,
      >že bude mít zam-nec objednán hotel bez jídla a sám ze
      >své iniciativy si v hotelu dokoupí nějaké jídlo, pak
      >souhlasím s názorem, že mě cena nakoupeného jídla
      >nezajímá. Také by vše mělo být domluveno před pracovní
      >cestou, tj. jaký typ hotelu a ubytování si zam-nec smí
      >vybrat atd. Ve spoustě případů je třeba hotel (včetně
      >plné penze) placen firmou ještě před služební cestou.

• 11. 5. 2011 21:32

milka (neregistrovaný)

děkuji za informace, jen pořád nevím jestli můžu dát do nákladů současně snídani a také v plné výši stravné - nekrácené.

• 11. 5. 2011 23:50

v.e.n.d.y.

Vždyť Vám to už kolegyně vysvětlila, ano, můžete dát obojí daňově do nákladů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).