Zahr. služ. cesta - kurz

• (neregistrovaný)

11. 5. 2011 7:00

Dobrý den, podnikatel jel na služební cestu mimo ČR. Převážně všechny náklady související s tankováním a poplatkem za dálnice platil ze svého soukromého účtu. Mohu tyto náklady účtovat dle kurzu, který uvedla banka na jeho výpise?Dále bych se chtěla optat, jestli mu diety mohu vyplatit v EURech a náklady na cestu proplatit v CZK. V případě, že mám na svém sourkomém výpise i platbu na kterou bohužel neobdržel doklad - lze ho dát do nákladů? On na to chce napsat čestné prohlášení. Na výpise je sice platba vidět, ale i tak se mi to moc bez dokladu nelíbí :-(

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 5. 2011 10:09

v.e.n.d.y.

Re: zahr. služ. cesta - kurz
      doklady proplatit kurzem platným v den nástupu na služební cestu nebo vše v EURech, stravné můžete v EUR nebo pokud bude souhlasit, i v českých korunách (opět kurzem dne nástupu prac. cesty). Bez dokladu bych asi nic neproplatila, nebo když, zaúčtovala bych na nedaňové náklady.

• 11. 5. 2011 11:52

prosím.... (neregistrovaný)

Takže myslíte, že pokud bych přiložila kopii výpisu, kde jsou všechny platby z toho soukromého účtu (CZK) provedeny, tak bych to nemohla počítat dle částek z výpisu z banky?jeho skutečný náklad je ten na výpisu. Jinak při platbě v hotovosti jsem to přesně tak jak jste psala vypočítala.

• 12. 5. 2011 10:18

v.e.n.d.y.

Jeho soukromý účet Vás vůbec nezajímá, pro Vás jsou to náklady firmy a máte ve firmě stanoven způsob přepočtu cizích měn, kterým se musíte řídit. Tedy denní, měsíční, čtvrtletní nebo roční kurz ne?

• 12. 5. 2011 12:33

prosím (neregistrovaný)

OK. Udělám to podle vás a budu se tím řídit. Moc díky. A ještě jeden dotaz - v případě, že si v CZK bance vybereme EURa - řídím se potom v účetnictví kurzem denním nebo tím, který má banka uvedena? Moc díky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).