Změna z fixní na hodinovou mzdu

• (neregistrovaný)

11. 5. 2011 12:33

Dobrý den, mám smlouvu na dobu neurčitou a momentálně máme málo práce, (čili místo klasických osmi děláme třeba šest hodin).
    Zaměstnavatel se rozhodl zavést hodinovou mzdu, aby nám tak nemusel platit stanovený procentní výměr, který bychom v případě překážek na straně zaměstnavatele normálně dostali.
    Potřebuje k této změně můj souhlas, nebo to může udělat i bez něj?
    A pokud ho potřebuje a já mu ho nedám, může mě vyhodit?
    Oznámil nám to dnes s tím, že vlastně neví, jak dlouho to bude trvat.
    Na můj dotaz, jestli se tento dodatek ke smlouvě bude každý měsíc obnovovat, odpověděl, že ne, že to bude na neurčito.
    Děkuji za pomoc

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 5. 2011 13:28

pája

Re: Změna z fixní na hodinovou mzdu
      pokud máte sjednánu PS na "plný úvazek", nelze bez Vašeho souhlasu změnit toto ujednání na kratší PD. POkud tedy nemá zam-tel pro Vás práci na celý úvazek, tak bez ohledu na to, zda máte hodinovou nebo měsíčnímzdu, musí vyplácet náhrady zapřekážku na své straně. Pokud by Vám nezajistil práci na celý úvazek, je to jeho problém, pokud by Vám chtěl platit jen ty odpracdov ané hodiny, dopouští se protiprávního jednání a okrádání zam-ců.Můžete podat stížnost na IOIP, v případě nevyplácení mzdy nebo jejích částí můžete po uplynutí zák. doby ok.zrušit PP dle § 56 b) ZP s nárokem na odstupné. Případně Vám může dát i výpověď dle § 52 c) pro nadbytečnost s nárokem na odstupné.

• 11. 5. 2011 18:37

J.Clarice (neregistrovaný)

Děkuji za radu. Chtěla jsem s tím dnes zajít na ÚP, ale z technických důvodů tam pracovnice inspektorátu práce nebyla (dojíždí jen pár dní v měsíci).
      Zajímalo by mě ještě, protože si nemůžu dovolit dát výpověď, když vím, že dodatkem o změně pracovní doby poruší můj zaměstnavatel zákon, jestli mohu i poté, co bych na jeho hru přistoupila, žádat (s tím, že to na něj neřeknu) ty peníze zpět. Chápejte, neumím lidem vyhrožovat, ještě do nedávna jsem byla celkem nenápadná holka, ale už mi asi jak se říká "na.ralo na hlavu" tolik lidí, že nedokáži být ticho.
      Přesto si ale prostě nemůžu dovolit přijít o práci, ale ráda bych mu dala najevo, že "vím, že dělá chybu." Zkrátka potřebuji nějakou zákonnou kličku, díky níž bych byla v tomhle směru v pohodě.

• 12. 5. 2011 8:43

pája

>>pokud máte sjednánu PS na "plný úvazek", nelze bez
      >>Vašeho souhlasu změnit toto ujednání na kratší PD.
      >>POkud
      >
      >
      >Děkuji za radu. Chtěla jsem s tím dnes zajít na ÚP,
      >ale z technických důvodů tam pracovnice inspektorátu
      >práce nebyla (dojíždí jen pár dní v měsíci).
      >Zajímalo by mě ještě, protože si nemůžu dovolit dát
      >výpověď, když vím, že dodatkem o změně pracovní doby
      >poruší můj zaměstnavatel zákon, jestli mohu i poté, co
      >bych na jeho hru přistoupila, žádat (s tím, že to na něj
      >neřeknu) ty peníze zpět.
      chtít můžete cokoliv, záleží, zda na topřistoupí. Jakmilepodepíšete dodatek, znamená, že souhlasíte a těžko s tím pak budete oficiálně někde argumentovt.
      Chápejte, neumím lidem
      >vyhrožovat, ještě do nedávna jsem byla celkem nenápadná
      >holka, ale už mi asi jak se říká "na.ralo na hlavu" tolik
      >lidí, že nedokáži být ticho.
      >Přesto si ale prostě nemůžu dovolit přijít o práci,
      >ale ráda bych mu dala najevo, že "vím, že dělá chybu."
      >Zkrátka potřebuji nějakou zákonnou kličku, díky níž
      >bych byla v tomhle směru v pohodě.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).