Re: služební auto pro soukromé účely
já účtuji zaměstnancům skutečnou spotřebu PHM podle el. knihy jízd např. ujedou 100 km spotřeba 6,7/100 km t.j. spotřebovali 6,7 l á 34,5 = 231,15 to jim naúčtuji (192,63 základ a 38,53 DPH) pak ještě odvádím DPH z počtu ujetých km x 3,70/km : toto je základ pro odvod DPH např. odjedou 100 km x 3,70=370 ( základ pro výpočet DPH) z tohto vypočtu 20% DPH t.j. 74,- Kč a ty odvedu.Tuto čásku t.j.74,- Kč jim taky naúčtuji.
To je sazba podle sazebníku o náhradách za cestovné a stravné pro tento rok vyhláška 377/2010 V loni to bylo 3,90 a letos je to 3,70
1/ PHM pro soukromé cesty si platí zaměstnanec sám - jsou mu naúčtovány
2/"Odvod DPH" za ujeté souk. km je nákladem (daňovým )společnosti a neni možné vyžadovat po zaměstnanci úhradu.
- Nelze také počítat z "náhrady", ale dle skutečných nákladů.
(měsíční odpis (pokud bylo uplatněno při nákupu), mytí, servis , pneu... .) Podělíte počtem km celkem a vynásobíte ujetými souk. kilometry = základ daně.
účtování int. dokladem
395/395 základ daně
548/343 dph
Zaměstnanec má zdaněno ve mzdě §6/6 včetně DPH, z bezplatného děláte placené...
Na tom , že je toto DPH daňovým nákladem, se shodli na KV KDP
http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xbcr/cds/KVKDP12052010.pdf
str 24
"Stanovisko Ministerstva financí:
DPH na výstupu hrazené v případě bezplatně poskytnutého vozidla v majetku zaměstnavatele
zaměstnanci k soukromým účelům, považujeme v souladu s názvem příspěvku za výdaj
v souvislosti se zaměstnaneckým benefitem"
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 5. 2011 11:22
prosím o radu. zam-ci použivají služ. auto pro soukr. účely (sepsaná smlouva). 1% do příjmu je mi jasné, ale nevím jak vystavit dokladu o použití služ. auta. Co musí doklad obsahovat? předpokládám spotřebu PHM a pak ještě nějakou částku za pronájem nebo stačí spočítaná spotřeba? Může si firma určit částku vyšší než vychází za spotřebu na 1 km(samozřejmě s tím musí zaměstnanec souhlasit)? na všechny náklady si nárokujeme celou část DPH, nic hned nekrátíme, auta jsou na leasing a měsíční splátky, na které si dáváme taky celý nárok na DPH. nikdy jsem to nedělala a nevím, jak mám začít.
moc a moc děkuji