Re: reverse charge - přenesení daňové po
pořízení zboří z EU od plátce do ř. 3 a 43, provede se samovyměření dph 20% ze základu dph na fa.
kurz ČNB dnem doplnění údajů na fakturu .
Přenesená daňová povinnost je něco jiného, dodání zboží dle přílohy č. 5 ZDPH ,kdy dodavatel prodá v tuzemsku bez daně plátci a ten si zdaní samovyměřením 20% ve svém přiznání a podají oba
hlášení na FÚ
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 5. 2011 20:09
Dobrý večer,
jsem začátečnice a proto bych byla moc ráda, kdyby mi někdo hodně "laicky, lidsky" vysvětlil následující:
Kupujeme zboží z EU, dodavatel má své "DIČ" je tedy plátce DPH. Tudíž dostáváme fa bez DPH.
Já faktury zaeviduji do svého učetnictví. Následně vystavuji ID = reverse charge.
1. Je reverse charge jinými slovy samovyměření, nebo přenesení daňové povinnosti nebo to s tím nemá nic společného. Čtu tady tu diskuzi a toto mi není jasné.
2. Jaké tedy datum použiji pro kurz přepočtu FAP a pak jaké datum pro ID - reverse charge? (používáme denní) Den kdy byla faktura vystavena v EU, nebo den, kdy už já jí držím v ruce?
Koukám se i na různé odkazy na zákony a opravdu se v tom "plácám".
Děkuji moc