Subdodávky stavebních prací-10%x20% DPH?

• (neregistrovaný)

13. 5. 2011 19:43

Dobrý den,
    firma, plátce dodá služby (stavební práce) jiné firmě, plátci, který pak fakturuje konečnému zákazníkovi s 10% - jde o stavební práce na uspokojení bytových potřeb. Předpokládám, že v letošním roce účtuje subdodavatel dodavatelské firmě s 10%. Slyšela jsem ale, že tomu nebylo vždy. Prosím, neví někdo, kdy se toto pravidlo měnilo, tj. do kdy musel subdodavatel dodavatelské firmě účtovat s 20%, přestože konečný "produkt" (rodinný dům) byl vyúčtován dodavatelem se sníženou sazbou?
    Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 5. 2011 17:12

IrenaŠ. (neregistrovaný)

Re: Subdodávky stavebních prací-10%x20%
      Nevím o tom, že by to tak v minulosti bylo. Sazba DPH se použije podle toho, na jakém objektu je prováděna, bez ohledu na to, že se jedná o subdodavatele.

• 14. 5. 2011 18:55

Vlad

Ne, že musel fakturovat s 20%, ale mohl. Generální dodavatel pak fakturoval s 10%. Od 1.4.2011 už toto neplatí, protože pokud generální dodavatel fakturuje s 10%, musí takto fakturovat i subdodavatelé. Kdyby subdodavatel fakturovat s 20%, šlo by o uplatnění nesprávné sazby DPH a generální dodavatel by si mohl odečíst jen správných 10%. Kalousek se tak řídí heslem "co plátce to odborník na DPH" (pokud možno kvalifikovanější než samo ministerstvo financí, kde se výklad zdaňování skont a bonusů měnil každým okamžikem). Jsem samozřejmě dalek toho, abych ho podezíral, že novela má v první řadě za cíl celý systém DPH natolik znepřehlednit, aby se na pokutách i na vlastní DPH vybralo více do bezedné státní kasy;-)

• 15. 5. 2011 15:18

N. (neregistrovaný)

Velice děkuji za odpověď. Oddychla jsem si, že není problém v případě, že firma "odjakživa" fakturovala tyto subdodávky s 10%...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).