DPH ve výstavbě,spěchá asi habaďůra !!!

• (neregistrovaný)

15. 5. 2011 22:28

Vyfakturoval jsem bytové práce s 20%, neboť se jedná o realitní kancelář. Předpokládám tudíž, že to obratem prodají tudíž podnikání a DPH 20% !!! Jednatel realitky mě seřval, že takhle teda ne a předložil mi adresu jakéhosi člověka (FO), který je majitelem opaveného objektu, proto to mám vystavit s 10%. Nu co, když budu mít fakturační adresu, podpis na faktuře majitele objektu a jeho čestné prohlášení, že se jedná o byt.výstavbu proč ne, ALE.
    Jednatel najednou řekl, že dotyčný odjel(potvrzeno, opravdu existuje a odcestoval do zahraničí ) a že prý má od něco zmocnění k zastupování v těchto věcech. Podle všeho to takto praktikují delší dobu a obcházejí DPH. Pro mne tzn. na faktuře bude podepsán i pod čestným prohláš.tento jednatel realitky !!! Ale já dokazuji FÚ proč fakturuji 10%. Co bych měl v tomto případě udělat, postačí když si od tohoto jednatele realitky vyžádám kopii ZMOCNĚNÍ od FO ????

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 5. 2011 22:53

alen1 (neregistrovaný)

Re: DPH ve výstavbě,spěchá asi habaďůra
      Doporučila bych vám kontaktovat odborníka -daň. poradce, bez prohlédnutí dokladů a odborného posouzení těžko radit.

• 16. 5. 2011 11:07

nell (neregistrovaný)

Nemusí se jednat o žádné obcházení zákona. Je docela běžné, že reality fungují jako zprostředkovatelé, nikoli jako vlastníci nemovitostí. Pak skutečně obstarávají vše na základě plné moci vlastníka. Pokud znáte přesnou adresu opravované nemovitosti, otevřete si web stránku Nahlížení do katastru nemovitostí - vyhledat stavbu a ověřte si vlastníka.
      My si ve firmě ke každé zakázce se sníženou sazbou dokládáme výpis z katastru. Stojí nás to nějaký čas a peníz, ale máme alespoň průkazný materiál pro případnou kontrolu z FÚ.

• 16. 5. 2011 12:50

Maxx (neregistrovaný)

Při stanovení výše se DPH se řídíte objektem (jeslti je pro bydlení) ne tím, pro koho to děláte.
      Jestli Vám realitka doloží, že se jedná o objekt k bydlení (třeba výpis z katastru jak je uvedeno výše), přiložte tento výpis k faktuře a klidně dejte 10%.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).