Re: Rodičovská x PPM x DOVOLENÁ - PROSÍM
PPM od 14.12.2010 do 27.6.2011 (196 kal. dnů, pokud se narodilo 1 dítě. Pokud by šlo o vícečetný porod, bylo by to 259 kal. dnů).
Píšete, že byla do konce roku na neschopence, ale ona na ní byla jen do 13.12., protože od 14.12. už byla na MD. Doba MD se pro nárok na řádnou dovolenou bere jako doba odpracovaná, takže v prosinci jakoby odpracovala 14 dní. Takže od nástupu 1.4.2010 odpracovala 46 prac. dní + 14 prac. dní v prosinci = 60 dní (jako odpracované dny se počítají i svátky, ve kterých nemarodila).
Jestliže tedy odpracovala aspoň 60 dní, vznikl jí nárok na celoroční výměru - na 1/12 za každý celý měsíc, tj. na 9/12 (duben až prosinec). Tento nárok se bude krátit o dny zameškané v důsledku nemoci, takže musíte spočítat promaroděné pracovní dny včetně promaroděných svátků a za prvních 100 bude krácení o 1/12, za každých dalších 21 o další dvanáctiny.
V roce 2011 jí vznikne nárok na celoroční výměru. Požádá o čerpání té vypočítané řádné dovolené za rok 2010 a o čerpání celoročního nekráceného nároku za rok 2011 tak, aby čerpání bezprostředně následovalo na MD. Řádnou dovolenou vyčerpá, dostane ji zaplacenou. Pokud se nebude vracet do práce, tak než skončí čerpání, požádá o poskytnutí rodičovské dovolené tak, aby navazovala na řádnou dovolenou do.... (určí dokdy na ní chce být, nejdéle ale do 3 let dítěte). O rodičovský příspěvek požádá na úřadě hned po MD, ten s řádnou dovolenou nesouvisí.
Na ZP jste už při nástupu na MD měla nahlásit kód M a ten necháte, dokud se nevrátí z rodičovské dovolené nebo dokud nepřestane pobírat rodičovský příspěvek (podle toho, co nastane později). Pak ukončení rodičovské nebo ukončení pobírání rod. příspěvku ohlásíte kódem U.
Jste úžasná, moc děkuji za radu. na ZP jsem nástup na MD oznámila, tak to je v pohodě.
Dovolená za 2010 mi vyšla 9/12 mínus 2/12 (máme 20 dní), vyšlo tedy 11,6 dne nárok, mám to zaokrouhlit na 11 a půl dne ?
Nevíte prosím ještě jak ten nárok na dovolenou upravit v Money S3, aby seděla výplatnice ?
tak na to money s3 jsem už přišla :o)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 5. 2011 9:40
Dobrý den,
mám tady tu situaci poprvé a potřebuji komplexně poradit. Nevíte někdo ? ať neudělám chybu.
Zaměstnankyně nastoupila na PPM 14.12.2010 - do kterého dne trvá PPM ? který den končí ?
Pak chce požádat o řádné čerpání dovolené, v roce 2010 u nás ale odpracovala pouze 46 dní a do konce roku pak už byla na neschopence (od června do prosince) - za r. 2010 tedy nevznikl nárok na dovolenou ? a co r. 2011, tam vznikne nárok na celých 20 dní, protože byla na PPM a to je déle jak 60dní ?
Používáme Money S3 - program mi u zaměstnankyně vede nárok na dovolenou 2010 - 15 dní - nastoupila 1.4. a na rok 2011 - 0 dní, jak o pak opravím v programu. Nepřítomnosti tam mám vedené správně...
Po skončení PPM požádá o čerpání řádné dovolené. Zároveň začne pobírat rodičovský příspěvek z úřadu. U nás nastoupí rodičovskou dovolenou po dni, kdy dočerpá řádnou dovolenou. Hlásím něco na Zdravotní pojišťovnu ?
Moc děkuji, jestli mi někdo poradím. Jsem z toho trochu jelen...