Nákup zboží v Rakousku - DPH prosím spěc

• 16. 5. 2011 16:56

Dobrý den, můžete mi prosím potvrdit nebo vyvrátit následující:
    Dodavatel (AU DIČ) prodá naší firmě (ČR DIČ) zboží, v tuto chvíli zboží zůstává v Rakousku. My ho prodáme dále odběrateli (také ČR DIČ) a ten už zboží vyveze.
    Já si myslím, že AU DIČ nám musí fakturovat s Rakouskou daní, protože nemá doklady o tom, že zboží vyvezeme. My fakturujeme odběrateli s ČR DIČ bez daně, protože ten zboží vyveze do Čech (ale v tomto okamžiku si myslím, že se musíme stát plátci DPH v AU).

Nemyslím si, že by té Rakouské firmě stačilo prohlášení, že to prodáme dál a ten náš odběratel to vyveze do Čech, aby nám to prodal bez daně.

Jsem z toho čtení zákonů a směrnice už nějaká zmatená. Můžete mi prosím poradit?
    Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 5. 2011 19:10

JirkaZ (neregistrovaný)

Re: Nákup zboží v Rakousku - DPH prosím
      Podle mého názoru to máte velmi dobře nastudované.
      Prohlášení rakouské formě stačit nebude, protože rozhodujícím momentem je, kde je místo zdanitelného plnění. Pokud koupíte a neodvezete, je místem plnění Rakousko a tedy s jejich DPH. Pokud odvezete, pak je místo plnění v CZ a tedy bez rakouské DPH.
      Způsob řešení má i dopad na Intrastat.

O tomto pojednává judikat ESD C-245/04, ale je to náročná literatura (tedy alespoň pro mne).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).