Kontrola OSSZ

• (neregistrovaný)

16. 5. 2011 19:40

Při kontrole OSSZ za rok 2009 a 2010 se přišlo na to, že byly špatně vypočítány DPN.Počítala jsem je podle prac.smlouvy- 7,5 hod.denně v nepřetržitém provozu.Byl učininěn dotaz na školení, zda musím podle grafu či stačí podle smlouvy.Nyní musím celé 2 roky opravit, vyplňovat velmi složitou tabulku a vše bude muset firma doplatit OSSZ..Jedná se cca asi o 300 PN.Musí to tak být? Či existuje něco co by mohla oSSZ odpustit? Prosím poraďte.Děkuji moc. Dája

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 5. 2011 6:29

markov (neregistrovaný)

Re: Kontrola OSSZ
      Náhradu mzdy za DPN platíte především podle předem daného rozpisu směn. Už sám název "náhrada mzdy" napovídá o charakteru plnění - jde o náhradu mzdy za ODPADLÉ směny v důsledku nemoci.
      U OSSZ to "neokecáte" (=nevyhnete se opravě), protože byl porušen zákon. V roce 2009 a 2010 jste si odečítali polovinu náhrady mzdy od odvodu pojistného.
      Pokud byla z částky pojistného odečtena náhrada mzdy ve vyšší částce, než měla být odečtena – považuje se částka, o kterou bylo pojistné takto kráceno, za dlužné pojistné.
      Pokud byla z částky pojistného odečtena náhrada mzdy v nižší částce, než měla být odečtena – považuje se částka tohoto rozdílu za přeplatek na pojistném.
      A pokud se jedná o 300 případů, tak ty částky nebudou malé. Už proto to OSSZ "nenechá být".

• 17. 5. 2011 7:59

Dája (neregistrovaný)

Ano to vím, ale řekli mě, že je nezajímají přeplatky ,ale pouze nedoplatky.Takže si ty přeplatky nebudeme moci odečíst a to mi připadá sprosté. Je to tak ?

• 17. 5. 2011 8:04

markov (neregistrovaný)

Nezajímají je přeplatky z pochopitelného důvodu - to, že jste zaplatili víc a dotovali systém sociálního pojištění, je Váš problém. Ale pokud jste odvedli méně, "okrádli" jste stát. Přeplatky a nedoplatky si samozřejmě v konečném vyúčtování (podle té složité tabulky) vykompenzujete.

• 17. 5. 2011 8:12

markov (neregistrovaný)

Ještě odkaz na paragrafy - § 9 odst. 8 - nedoplatek a přeplatek pojistného v důsledku snížení odovdu o polovinu vyplacené náhrady mzdy a § 17 - vrácení přeplatku pojistného.
      Zákon č. 589/1992 Sb. ve znění platném do konce roku 2010.

• 17. 5. 2011 9:52

markov (neregistrovaný)

Není za co, rádo se stalo.
      Možná ten Váš přepočet nakonec dopadne tak, že budete mít přeplatek. :-)
      A kdyby se přece jenom jednalo o nedoplatek, pak ještě odkaz na § 20 téhož zákona (o pojistném na SZ a SPZ) odst. 7:
      "Jestliže pojistné bylo zaměstnavatelem zaplaceno v nižší částce, než ve které mělo být zaplaceno, z toho důvodu, že z částky pojistného byla odečtena náhrada mzdy za dobu dočasné pracovní neschopnosti ve vyšší částce, než měla být odečtena, nepovažuje se částka, o kterou bylo pojistné takto zkráceno, za dlužné pojistné podle odstavce 1, a to až do dne předcházejícího dni, kdy se stal vykonatelným platební výměr, kterým bylo pojistné dlužné z tohoto důvodu předepsáno k úhradě."
      Zjednodušeně řečeno - za ty 2 roky, co jste to počítali špatně, nebude penále. To se bude počítat až od doby splatnosti platebního výměru, vystaveného na základě té "složité tabulky".

• 17. 5. 2011 19:59

Dája (neregistrovaný)

No vidíte, a oni mi tvrdí, že budeme z toho ještě platit penále, tak si s tím mám pospíšit neboť penále narůstá.Dali mi čas do konce července 2011.Díky

• 18. 5. 2011 13:10

markov (neregistrovaný)

Nedejte se a braňte se odkazem na jejich vlastní předpisy. Proti platebnímu výměru se odvolávat nemá smysl, je to dlužné pojistné, s tím nic nenaděláte. Ale proti případnému penále podejte odvolání, odkažte na znění zákona a případně žádejte prominutí nebo snížení.
      Osobně se domnívám, že pokud platební výměr uhradíte včas, pak na penále ani nedojde - že ho vymáhací oddělení ani nepředepíše. Předpokládám totiž, že tím penále Vám "vyhrožovala" paní z kontrolního oddělení, která obvykle zná jen tu svoji část zákona, která se týká její práce a o dalších částech zákona neví nic, nebo jen velmi málo.
      V každém případě držím palce abyste to dotáhla do vítězného konce, protože přepočítat 300 DPN není zrovna skvělá náplň pro nastávající slunečné dny.
      A určitě nejen já budu ráda, když se po čase ozvete jak to nakonec všechno dopadlo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).