Re: novela DPH
Já dávám na každou fakturu datumovkou datum přjetí a zapisuji do knihy došlé pošty - faktur.
Re: novela DPH
>>>Dobrý den, dle novinek DPH se mají uvádět datum
>>>doručení dańového dokladu, to píšete na faktury
>>>propiskou?
>>>bojím se, aby mě pak klient nenadával, že mu čmárám
>>>po
>>>dokladech:-)
Z hlediska externí účetní
>>data eviduji v účetním SW
>>do faktury klientům nepíši
>>jen dám razítko "zaúčtováno"
>>zbývající údaje k DPH jsou uvedeny v podkladech pro
>>DPH
>>
>>
>
>Měla jsem za to, že na každém dokladu musí být vepsáno
>kdy došel, koupila jsem si na to u razítko došlo dne,
>tak to dělat nemusím?
V ZDPH ale není uvedeno, jak bude firma prokazovat, v kterém okamžiku měla daňový doklad od dodavatele k dispozici.
§ 73 Podmínky pro uplatnění nároku na odpočet daně
(1) Pro uplatnění nároku na odpočet daně je plátce povinen splnit tyto podmínky:
a) při odpočtu daně, kterou vůči němu uplatnil jiný plátce, mít daňový doklad,...
(2) Plátce je oprávněn uplatnit nárok na odpočet daně nejdříve za zdaňovací období, ve kterém jsou splněny podmínky podle odstavce 1.
Ale je pravdou, že na problematiku nahlížím z pozice externí účetní. Pokud mi firma dodává doklady 1x za měsíc jak mám vědět, kdy jim faktura do firmy došla nebo kdy si ji vytiskli z mailu?
S písemnou žádostí o zápis data přijetí dokladu nebo o ponechání obálky u dokladu jsem obstála pouze u dvou firem, pro které zpracovávám účto. Ostatní tento požadavek považují za zbytečnou administrativu a odmítají se s tímto zabývat. V těchto případech u normálních faktur přičtu k datu vystavení 3 dny a k tomu datu ji zaúčtuji. Většinou pošta doručuje v poho do 2-3 dnů.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 5. 2011 19:59
Dobrý den, dle novinek DPH se mají uvádět datum doručení dańového dokladu, to píšete na faktury propiskou? bojím se, aby mě pak klient nenadával, že mu čmárám po dokladech:-)