Pracovní poměr a sirotčí důchod

• (neregistrovaný)

17. 5. 2011 9:39

Dobrý den,
    prosím vás můžete mi poradit? V případě, že na syna pobírám sirotčí důchod a chce jít o prázdninách na brigádu, může mít asi jen dohodu o provedení práce, abych nepřišla o sirotčí důchod. (jsme sami dva) V září nastoupí na vysokou školu.

Děkuji Soňa

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 5. 2011 10:21

Kara (neregistrovaný)

Re: pracovní poměr a sirotčí důchod
      Sirotčí důchod snad pobírá on, ne Vy, vždyť už je plnoletý. Myslím, že sirotčí důchod není vázán na jeho výdělek, ale na to, že se studiem připravuje na budoucí povolání.

• 17. 5. 2011 10:24

Soňa.. (neregistrovaný)

Asi jsem to napsala špatně. Ale zajímalo by mě, kolik si může vydělat, aby o tento důchod nepřišel.
      děkuji S.

• 17. 5. 2011 10:43

Kara (neregistrovaný)

Pokud je studentem, má nárok na sirotčí důchod a na jeho výdělku nezáleží, může vydělat kolik zvládne.

• 17. 5. 2011 12:41

Kara (neregistrovaný)

Najdete to v zákoně o důchodovém pojištění 155/ 1995 - zde nahoře na liště. § 52 -53 o sirotším důchodu. § 20 říká kdo je nezaopatřené dítě. § 21 říká, co se rozumí soustavnou přípravou na povolání studiem a § 23 mluví o tom, že za soustavnou přípravou jsou i prázdninové měsíce po maturitě, pokud dítě pak pokračuje ve studiu.
      Ovšem oproti jiným zákonům, které říkají, že za soustavnou přípravu se považuje i dálkové nebo kombinované studium na VŠ (tzn. že může uplatnit studentskou daňovou slevu a rodič může mít zvýhodnění na dítě a tento student může mít i přídavky), tak zákon o důchod.pojištění říká, že za soustavnou přípravu se považuje pouze denní studium na VŠ a pokud je dálkové nebo kombinované, tak nemůže mít příjem, ze kterého se platí pojištění, jinak není na sir. důchod nárok (v tom případě může mít tedy jen DPP). Tak jsem to pochopila.
      Pokud ale syn odmaturoval a dál bude studovat VŠ denně, může pracovat jak chce a nárok na sirotčí důchod neztrácí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).