Jak zaúčtova?

• (neregistrovaný)

17. 5. 2011 10:42

Dobrý den, prosím Vás, jak se zaúčtuje v podvojném účetnictví došlá zahraniční faktura v EUR? Jaký kurz se použije k zaúčtování faktury a jaký kurs při zaplacení faktury? Proč mi nesouhlasí částka stržená bankou za úhradu zahraniční faktury s kursem toho dne v ČNB? 13.5. nám strhli za zahraniční platbu 15572,33 Kč a mělo by to být 628,86 EUR, vychází tedy kurs 24,762 Kč/EUR ale kurs v ČNB byl 24,39 Kč/EUR. Kdo máte s tímto zkušenosti. Děkuji za vysvětlení a odpovědi.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 5. 2011 11:45

iii (neregistrovaný)

Re: Jak zaúčtova?
      Ono totiž záleží u jaké banky máte vedený účty (jestli ČSOB, KB...) a každá banka má hlavně svůj denní kurz, kterým Vám platbu v eurech přepočítá a nikdy není stejný jako kurz u ČNB. Takže vlastně ten rozdíl mezi bankou, co vám odečetla a ČNB - je buďto kurzová ztráta nebo zisk.

• 17. 5. 2011 11:59

Blanka0001 (neregistrovaný)

Aha, tak už tomu rozumím. Ale jakým kursem si já zaúčtuju fakturu při pořízení? Dnem přijetí a nebo dnem zaplacení? V případě dnem pořízení, tak se nějak přesně hlídá v který den faktura přesně přišla a nebo ne, kvůli daním, že bych si pak zvolila den, kdy je vyšší kurz, ať mám větší náklady. Děkuji ještě jednou za odpověď.

• 17. 5. 2011 12:58

VJ (neregistrovaný)

Fakturu zavedete s kurzem toho dne, kdy jste fakturu obdržela. Při spárování s bankou Vám vznikne kurzový zisk, nebo ztráta.

• 17. 5. 2011 13:12

Blanka0001 (neregistrovaný)

Děkuji za radu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).