Re: Fixní plat a výplata cestovného (ces
Nároky zaměstnanců vyslaných na služební cestu řeší zákoník práce §156-172 a také následující paragrafy. Zaměstnanec se nemůže vzdát svých zákonných práv a náleží mu náhrady dle tohoto zákona. Nevím, proč píšete o vyplácení ve mzdě? To není rozhodující, cestovné se dá vyplatit i přímo z pokladny. Je důležitý Cestovní příkaz a vykázání všech nároků ze služební cesty (stravné, náhrady cestovních výdajů, ubytování). Nevyplácením zákonných nároků byste se mohli dostat do problémů s případnými kontrolami dodržování zákoníku práce.
já bych to neriskovala ..tak dlouho se chodí pro vodu až .... měla jsem kontrolu z ÚP a zrovna tohle je moc zajímalo u profese stavební dělník
Děkuji za názory. Nejde o profesi stavební dělník - to je samozřejmě ošetřeno dle ZP, ale o THP pracovníky, kteří nemají stanovenou ani pracovní dobu a je v podstatě nemožné vykazovat tedy nějaký cestovní příkaz, protože každý z nich má k dispozici služební dodávku pro svoz a rozvoz zaměstnanců a dále ji celý den (včetně svátků a víkendů) využívá pro různé zařizování. Zatím je toto ošetřeno ve vnitřním předpise o mzdách, což by dle naší daňové poradkyně mělo být dostačující, ale raději jsem se tu chtěla zeptat na Vaše názory...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 5. 2011 14:36
Dobrý den,
jsme malá organizace - stavební firma a máme asi 5 zaměstnanců (stavbyvedoucích) s fixním platem. Těmto pěti zaměstnancům nevyplácíme cestovné přímo ve mzdě (jde zejména o rodinné příslušníky a bylo ústně dohodnuto, že cestovné je zahrnuto již ve fixním platu). Je to správně nebo je nutné i těmto zaměstnancům vyplácet cestovné přímo ve mzdě? Neradi bychom se kvůli tomu dostali do problému.
Předem děkuji za odpovědi.