Re: Drobný majetek - odpisy daňové
Auditor má pravdu. Drobný hmotný majetek, pokud se rozhodnete jej vést na 022, je sice s hodnotou menší než 40 tis., ale s dobou upotřebitelnosti delší než jeden rok, tedy nejméně 13 měsíců. Musíte jej tedy odepisovat nejméně tuto dobu a účetní odpisy jsou pak i odpisy daňovými. Nelze zařazovat do odpisových skupin, pouze lze stanovit odpisový plán třeba na 36 měsíců nebo i déle, to je na Vás. Na odpis si zřiďte analytiku na 551, protože i v daňovém přiznání je musíte vykázat na řádku 12. Hezký večer
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 5. 2011 20:22
Dobrý den,
máme ve směrnici uvedeno, že drobný majetek v hodnotě 10 - 40 tis. posuzujeme a účtujeme jako hmotný majetek. účtujeme na 02xx, odepisujeme účetně dle odpis. plánu a daňově dle ZDP (zařazením do příslušné odpis. skupiny)
Dnes mi auditor řekl, že daňové odpisy nemůžeme takto vykazovat, protože to není majetek nad 40 tis. a nemůžeme ho odepisovat daňově podle zákona (nesplňuje parametry majetku ze zakona, nemůžu daňově odepisovat). Musím ho dát do spotřeby (min. 13 měsíců)
Prosím o radu, protože s tímto názorem jsem se ještě nesetkala a nechce se mi věřit, že to tak je.
Děkuji předem!
Hanka