Re: konkurs vs. statutární orgán
Karo, viz obchodní zákoník
§ 38l
(1) Statutárním orgánem, členem statutárního nebo jiného orgánu právnické osoby, která je podnikatelem, nemůže být ten, kdo vykonával kteroukoli ze srovnatelných funkcí v právnické osobě, na jejíž majetek byl prohlášen konkurs. Totéž platí, byl-li insolvenční návrh podaný proti takové právnické osobě zamítnut pro nedostatek majetku.
Re: konkurs vs. statutární orgán
A co 38l odst 4 písm d (překážka odpadá, pokud prokáže, že byl řádným hospodářem) nebo 38l odst. 5:
(5) Překážka podle odstavce 1 odpadá,
a) pokud byla osoba, na jejíž straně se vyskytuje, zvolena nebo jmenována do funkce se souhlasem dvou třetin hlasů společníků přítomných na valné hromadě nebo dvou třetin všech členů dozorčí rady nebo oprávněných zaměstnanců společnosti, jde-li o člena dozorčí rady voleného zaměstnanci, a
b) příslušný orgán byl při volbě nebo jmenování takové osoby do funkce na existenci této překážky upozorněn.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 5. 2011 21:01
Dobrý den,
vlastním 4 s.r.o. U tří jsem jediným společníkem a jednatelem a u té čtvrtém jsem společník 80% a zároveň jednatel. Bohužel se mi stala nemilá situace (nemá smysl to tady rozpitvávat) a jedno mé s.r.o. je předuženo a nemá peníze (tato situace nevznikla mojí vinou, ale budu se soudit s firmou, která toto vše způsobila).... Obdržel jsem od jednoho věřitele dopis, že jelikož má seznam více věřitelů, tak že na moji s.r.o., kde jsem pouze já jednatel a společník, podá návrh na konkurs a sdělil mi, že podle obchodního zákoníku nebudu moci působit jako statutární orgán v žádné jiné firmě. No a mě se jedná o to, co bude tedy s těmi mými dalšími třemi s.r.o., které nejsou předlužené a dosahují zisku. To se zruší nebo jak si mám toto tedy vysvětlit?
Děkuji