Re: Cestovní agentura - účtování, DPH
Musíte si počíst zvláštní režim pro cestovní služby, i když nejste CK, tak se vlastně budete řídit tím samým paragrafem. Já účtuji CK a pokud i tato CK zprostředkuje zájezd pro jinou CK, daní jenom provizi a záleží potom , které země se zájezd týká. Pokud tedy zájezd zprostředkováváte, tak vystavené faktury na klienty se vůbec DPH netýkají. DPH se vždy týká jen provize, kterou Vám daná CK za prodaný zájezd dá.
Možná by Vám pomohla publikace od J.Rambouska - Cestovní kanceláře a daně (vyd.ASPI) mám již starší vydání (2005) - nevím bylo další přepracované vydání - koukněte na to.
Děkuji za rady, zkusím mrknout na tu publikaci, už jsem něco hledala ale jen zběžně a nic jsem nenašla.. Zvláštní režim jsem si již několikrát pročetla, ale stejně z něj nejsem moudrá, potřebovala bych vždy uvést příklad :-)
A když vystavujeme faktury na klienta, jaký uvedeme § pro osvobození?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 5. 2011 22:12
Jsme nové s.r.o.,cestovní agentura a zprostředkováváme služby pro českou CK. Zprostředkovali jsme zájezd do třetí země, zálohy od klienta jdou přes nás a my je následně platíme CK. Ta nám vystavuje faktury bez DPH (osvobozeno dle § 89). Jak my vystavíme fakturu pro klienta? Také bude osvobozeno? (jaký §?) Předpokládám správně, že § 89 se na nás nevztahuje? A jak si máme vyfakturovat provizi cestovní kanceláři? Bude tato provize osvobozena od DPH a pokud ano, na základě jakého § Je to §68 odst. 13? Jak účtovat platby od klientů a platby CK, jako průběžné položky a do výnosů budou vstupovat pouze provize?