Re: Dodatek k prac.smlouvě-PROSÍM
Ale když jsem mluvila s OSSZ,tak mě řekli at událám na každého zaměstnance dodatek ke smlouvě.
Dodatky ke smlouvám fakt nepište, protože dodatek ke smlouvě se vystavuje, když se obě strany dohodnou na změně něčeho, co bylo smluvené v pracovní smlouvě. Pokud ale byli zaměstnanci převedení se všemi právy, tak nejde o žádné smlouvání. Oni by byli převedeni, i kdyby se jim to nelíbilo a nesouhlasili s tím. Jen je písemně o skutečnostech informujte a nechejte si to od nich podepsat, že s tím byli seznámeni.
Vy asi nevíte, jak vypadá, když člověk někoho uráží. Vy jste se zeptala, právník Pája vám odpověděl, v podstatě Vám ušetřil práci a Vy se teď na něj zlobíte. Vy jste chtěla slyšet odpověď,kterou Vám řekli na sociálce, která s pracovními smlouvami nemá nic společného, jak jsem napsala, referentky tam leckdy neznají to,co vědět mají, vy se jich zeptáte na to,co se jejich práce vůbec netýká, a pak jste tady dotčená, že Vám tady neodpovíme stejně.
Jenže když sem se ptala právníka, řekl mi at udělám smlouvy nové, at pak nemám ze siciálkou problémy, a pak jsem mluviila s paní ze sociálky a ta řekla že stačí dodatek, tak když každý řekne něco jiného tak opravdu nevím komu věřit, tak se omlouvám,taky jsem četla že když to přechází se všemi právy a povinnostmi že to stačí oznámit, ale když mi poradili ty smlouvy popř.dodatek, tak se bojím abych něco nezvorala
můžete s nimi udělat třeba dohody o provedení pracovní činniosti s hmotnou odpovědností za nesplněné úkoly podle insovenčního zákona, to Vám ještě nikdo neporadil?
Jestliže chcete radu, kterou dostanete a je v souladu s platným zákoníkem práce, tak netuším, co byste ještě chtěla získat. Jestliže nám nevěříte, tak si udělejte, co uznáte za vhodné a hlavně, klídek, tady se radí zdarma ve svém volném čase a na nějaké Vaše vyskakování není nikdo zvědavý.
Já si myslím, že k nedorozumění s OSSZ došlo na základě povinností zaměstnavatele spojených s ohlašovací povinností na OSSZ při převodu práv a povinností. Toto oznámení ale neznamená, že se musí uzavírat nové opracovní smlouvy.
Při převodu práv a povinností v pracovněprávních vztazích má zaměstnavatel povinnost vyplnit toto Oznámení o nástupu do zaměstnání podle přílohy č. 5, kde je uvedeno:
Oznámení se podává v případě, kdy dochází k převodu zaměstnance na jinou organizační složku, resp. k jiné mzdové účtárně u téhož zaměstnavatele a kdy současně zaměstnanci nekončí pracovní vztah a nevzniká nový pracovní vztah, ale dochází pouze ke změně pracovní smlouvy. Dále se toto oznámení podává ve všech případech, kdy dochází k převodu zaměstnance k jinému
zaměstnavateli se současným přechodem práv a povinností z pracovněprávních vztahů, a to při zániku zaměstnavatele a vzniku
nového subjektu, sloučení subjektů, rozdělení subjektů, odkoupení subjektů, převzetí subjektu (právní nástupnictví) apod.
Toto oznámení není třeba podávat v případě, kdy dochází pouze ke změně názvu zaměstnavatele a v případě, kdy dochází
ke změně sídla zaměstnavatele či mzdové účtárny a tím ke změně místní příslušnosti OSSZ/ÚP PSSZ, avšak okruh zaměstnanců
zůstává původní. Oznámení o převodu zaměstnanců podává původní zaměstnavatel na příslušnou OSSZ, u které je veden v registru zaměstnavatelů.
Znova opakuju - pokud se firma A dohodla s firmou B, že převezme zaměstnance se všemi jejich právy a povinnostmi, tak se to se zaměstnanci jen předem projedná a převedou se, i kdyby se jim to nelíbilo, tzn. že jejich souhlas se nevyžaduje.
Samozřejmě že musí být přehlášeni z firmy do firmy na OSSZ a také na zdravotních pojišťovnách musí být nahlášeni do nové firmy, ale jinak firma B převezme všechno, co se týká jejich mezd z firmy A. To znamená, že stále platí jejich pracovní smlouvy, nesepisují se nové, přechází i jejich průměry, výdělky (kdyby byli nemocní), ELDP (pokračují dál, neuzavírají se) atd. Prostě všechno pokračuje, jako by byli stále zaměstnaní u firmy A, akorát že se jejich zaměstnavatel jmenuje B.
Takže napíšete sdělení, jak se jmenuje jejich zaměstnavatel, sídlo atd., také jim oznámíte další nové skutečnosti (závodní lékař, rozvržení pracovní doby apod.) a to si necháte podepsat na důkaz, že jste je s tím seznámili.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 5. 2011 7:07
dobrý den, odštěpením firmy vznikla nová nástupnická firma, zůstalo všechno stejné(převzato se všemí právy a povinnostmi)akorát nový název a IČO, jak mám napsat dodatek smlouvy zaměstnancům? žádný vzor k tomuto problému nemůžu najít,