Re: Nemoc a OSVČ (neplatí nem.poj.)
PN je zbytečná, protože mu ji OSSZ neproplatí, jelikož není pojištěn a zálohy musí bohužel platit
možnost přerušení podnikání tady je, ale píšete, že je dlouhodobě v nemocnici, takže by to chtělo zjistit na ŽÚ, jestli postačí plná moc, protože se nemůže dostavit osobně... Pokud sdělíte ŽÚ, aby poslal oznámení i na úřady, tak to automaticky pošlou na OSSZ, ZP a FÚ.. Možná by se mohl jít evidovat na ÚP, aby byl za něj plátce stát, ale tady asi plná moc nebude stačit... obvolejte si ŽÚ a ÚP a uvidíte, jestli jim bude plná moc stačit či nikoliv, podle toho budete postupovat dále - buďto se přeruší živnost nebo bude nadále veden jako OSVČ a bude muset platit zálohy...
Re: Nemoc a OSVČ (neplatí nem.poj.)
Pokud se bude odhlašovat a přihlašovat, když to budete zjiš´tovat, tak nezapomeňte všude říct, že marodí a asi bude mít ID, ale každý úředník Vám může říct úplně něco jiného, lepší je když to máte
písemně -odkazy na § atd.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 5. 2011 8:15
OSVČ dlouhodobě v nemocnici,neplatí nem.pojištění.Vystavili mu PN. Volala jsem na OSSZ,kde mi řekli, že když se teď přihlásí k nem.poj. a začne platit, tak po 3 měsících nebude muset platit zálohy.Už jsem se vás tady na to jednou ptala,dnes jsem ale pro jistotu znova volala na OSSZ a paní řikala,že z této neschopenky už nebude ani nemocenská ani úlevy placení záloh.Tak teď nevím,na čem jsem-nechci klienta poškodit, ale když mu říkám každý týden něco jiného,nevypadám příliš seriozně...Mohl by přerušit podnikání,ale tam zase nevím,kdyby žádal o inv.důchod-nebyl by důchodově pojištěn,ne?