Děkujůůů
>>Dobrý den, jsem nějaká nechápavá, takže se předem
>>omlouvám.
>>
>>Chtěla bych se ještě jednou zeptat (protože tady
>>pročítám debatu a i odkazy na §§) a názory se různí a
>>nějak
>>z toho nejsem moudrá :o(
>>
>>1. Na ZDD nemusí být DIČ odběratele?
>>
>>2. DPH se VŽDY přepočítává koeficientem i když je
>>výše
>>DPH vyčíslena od dodavatele? (Když to přepočítám,
>>bude se přeci různit? Např. paragony za PHM....)
>>
>>Děkuji za názory
>Dle mého názoru u ZDD :
>ad1 DIČ odběratele nikoliv §28odst4
>ad2 Přepočítávám jen pokud částka daně není vyčíslena
>a je uvedena pouze částka celkem.
>Hezký den
Re: Zjed. daňový doklad - snad naposledy
ad1 DIČ odběratele ne, dodavatele ano
ad2 když jsem byla v dubnu letošního roku na školení DPH, tak nám říkal, že se DPH přepočítává vždy, i když je vyčísleno od dodavatele, tak nevím. Nato jsem se ptala daňové poradkyně a ta mi říkala, že pokud je vyčísleno, tak přepočítávat nemusím, pak si z toho vyberte
Také se přikláním k názoru, že u ZDD se DPH počítá shora, upozorňuje na to i program POHODA - v zákoně se mi to ale najít nepodařilo :-(
Pokud zadáváte do programu POHODA tzv. zjednodušený daňový doklad (viz § 28 odst. 4 zákona o DPH), je nutné vždy vypočítat DPH způsobem popsaným v § 37 odst. 2 zákona o DPH, tedy z částky, která je včetně daně (tj. shora pomocí koeficientu), a to i v případě, že je na dokladu výše DPH vyčíslena. V tomto případě totiž doklad neobsahuje DIČ odběratele a není možné jej považovat za běžný daňový doklad, ve kterém se daň počítá zdola.
no já nevím, já jsem se to dočetla zde, že zjednoduš.doklady se mají vždy přepočítat koeficientem, potom jsem četla i to co jsem zkopírovala z Pohody, tak raději opravdu přepočítávám - zadám v pokladně celkovou cenu a nechám program spočítat základ DPH a DPH koeficientem, tak snad je to tak dobře, každý tvrdí něco jiného :-(
Pokud čtu výše zmíněný §37 odst2 :(2) Daň může (nikoliv musí) plátce rovněž vypočítat z úplaty za zdanitelné plnění, která je včetně daně.... Myslím tedy, že pokud je na ZDD zvedena částka např. ZD 1000,- Kč a DPH 200,-Kč celkem 1 200,- Kč uplatním takto. Pokud je uvedeno pouze 1 200,- Kč bez rozepsané daně, přepočítávám zhora. Vycházím z příkladů původního dotazu. Určitě hovoříme o stejném, jen někdo vykládá, že se přepočítá vždy, což si nemyslím.
Hezký sluneční den.
Takže jsem se konkrétní rady stejně nedočkala. Zase se názory různí. Nevadí. Přeberu si to tak, že když daň bude vyčíslena, nechám tak, když bude jen celková částka a sazba, přepočítám koeficientem. Jinak moc děkuji za názory a odkazy na zákony. Všem přeji krásný den
taky jsem z toho jelen :-) názory se opravdu různí, já budu tedy raději u zjednoduš.daň.dokladů přepočítávat koeficientem vždy, i když jsem dosud také nechávala vyčíslenou daň, ale názory zde mě nahlodaly + to co píší na stránkách POHODY (viz. výše), takže raději budu postupovat takto. hezký den
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 5. 2011 9:14
Dobrý den, jsem nějaká nechápavá, takže se předem omlouvám.
Chtěla bych se ještě jednou zeptat (protože tady pročítám debatu a i odkazy na §§) a názory se různí a nějak z toho nejsem moudrá :o(
1. Na ZDD nemusí být DIČ odběratele?
2. DPH se VŽDY přepočítává koeficientem i když je výše DPH vyčíslena od dodavatele? (Když to přepočítám, bude se přeci různit? Např. paragony za PHM....)
Děkuji za názory