Re: ukončení rodičovského příspěvku
Projděte si pokyny k tiskopisu hlášení změn zaměstnavatele na ZP najdete tam toto.
Pokud žena po ukončení mateřské dovolené bez přerušení čerpá rodičovskou dovolenou, případně po ukončení rodičovské dovolené je jí bez přerušení stále vyplácen rodičovský příspěvek nebo naopak, nemusí zaměstnavatel v této souvislosti oznámení provádět. Oznámí kódem „U" až ukončení pobírání rodičovského příspěvku nebo rodičovské dovolené
To jí musí řici na úřadu práce - tam kde žádala o dávky, kdy bude konec pobírání RP, resp. musí mít o tom papír, když žádala ne?
Já nevím, ale zaměstnavatel snad hlásí pouze ty skutečnosti, které mu jsou známy. Takže jako zaměstnavateli mi je známo, kdy paní ukončila rodičovskou dovolenou, ale není mi známo, kdy přestala pobírat rodičovský příspěvek (nemám žádné oficiální informace o tom, od kdy do kdy ho pobírala a zda ho vůbec pobírala, kterými bych při kontrole ze zdravotní pojišťovny prokázala nárok do zařazení do kategorie, za kterou je plátcem pojistného stát). Takže já bych na pojišťovnu nahlásila datum ukončení rodičovské dovolené a rodičovským příspěvkem bych si nekomplikovala život.
Jenže jako poživatel rodičovského příspěvku je pojištěna státem, takže jako zaměstnavatel byste to měla vědět (např. při jejím neplaceném volnu nebo při nedosahování minimální mzdy se v tom případě nemusí odvádět z minima). Hlásí se to datum, které je pozdější - např. když má rodičák na 2 roky a RD na 3 roky, hlásíte ukončení RD. Když má RD na 2 roky, pak se vrací do práce, ale rodičák bude pobírat až do 3 let, hlásíte až ukončení pobírání rodičáku.
No ale to jsme zpátky u toho, že hlásit mohu jenom to, co vím. Pokud nevím, do kdy rodičák pobírá a jestli ho vůbec pobírá, těžko ho mohu hlásit. A třeba já, jako zaměstnanec, jsem zaměstnavateli pobírání rodičovského příspěvku nehlásila vůbec, neměla jsem k tomu důvod.
Po mně, jako po zaměstnankyni velké státní organizace to nikdo taky nechtěl. Nikoho nezajímalo, jestli RP pobírám nebo nepobírám a já neměla potřebu jim to sdělovat a i kdyby to po mně chtěli, neviděla bych důvod, proč kvůli nim zbytečně běhat po úřadech. Předpokládám, že mě tedy ze státního pojištění odhlásili dnem skončení rodičovské dovolené a tím to haslo.
Pokud tedy zaměstnankyně má zájem na státním pojištění (třeba to neplacené volno), ať si přinese potvrzení. Pokud ne, tak k čemu to zbytečně komplikovat.
Osobně si myslím, že pokud dosahuje minimální mzdu a nečerpá neplacené volno, tak je teoreticky úplně jedno, od kdy je odhlášená, protože to nemá na nic vliv. Jiná věc je, že zákon říká - odhlásit ukončení pobírání RP. Že to po vás nikdo nechtěl, to neznamená, že to udělali správně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 5. 2011 13:17
Dobrý den,
zaměstnankyně se vrací do práce po ukončení rodičovské dovolené, a teď mi na sociálce řekli, že musím ohlásit ukončení pobírání rodičovského příspěvku kodem U k datu 3. narozenin dítěte ( 13.5.) . nedávno jse se zase tady dozvěděla , že ukončit mám až k 30.5. Úřednice na sociálce na mě působila nejistým dojmem. tak jak že to vlastně je ? :-)
děkuji za názory