Různá délka směn a dovolená

• (neregistrovaný)

19. 5. 2011 14:29

Prosím o radu, máme strážné, kteří pracují ve směnách 7,5 a 11 hodin během v týdnu. Nárok na dovolenou jsem spočítala podle plánovaných směn a týdnů na 18 dnů. Nyní bych potřebovala tyto dny přepočítat na hodiny, abych jim mohlo i dovolenou vykazovat v hodinách. Uvažovala jsem - o počtu plánovaných hodin vydělit počtem plánovaných směn a pronásobit nárok 18 dnů. Nejsem si tím ale jista jestli by byl postup správný. Může mi někdo poradit?
    Předem děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 5. 2011 6:14

jasná (neregistrovaný)

Re: různá délka směn a dovolená
      Dovolenou budete vykazovat podle hodin, které byly plánované. Postupujete jako když zaměstnanec onemocní a musíte počítat náhradu v době nemoci - podle plánu.

• 20. 5. 2011 7:36

Hanča 1 (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď, ale možná jsem se špatně vyjádřila, nejde mi o vykazování dovolené, ta je mi jasná, ale jde mi o přepočet nároku dovolené na hodiny, když pracují v různých délkách směn v týdnu - např. 2 dny po 7,5 hod. a 2 dny 11 hodin.

• 20. 5. 2011 8:23

anonymous

A co brání tomu, pokud mají běžnou pracovní dobu za týden (oněch 40 hodin) a máte 20 dnů tak vycházet ze 160 hodin a od nich odpočítávat? V případě, že se na ně vztahuje třeba těch 37,5 hod týdně, tak těch 160 přepočítat?

• 20. 5. 2011 9:42

Kara (neregistrovaný)

Vy nemáte v programu možnost zadat každému jeho pracovní kalendář? Dovolenou si totiž vybírají jen ve dnech, na které měli mít směnu, takže když budete mít zadáno, že měl pracovat v pondělí 7 h, ve středu 12 h a v sobotu 5 h a ten člověk bude celý týden doma, znamená to, že si vybral 3 dny dovolené a bude mít zaplaceno za pondělí 7h, za středu 12h a za sobotu 5 h, tj. celkem 24 h x hodinový průměr.
      V pracovním kalendáři samozřejmě zadáváte čistý pracovní čas, takže jestli jsou ve firmě na směně celkem 12 h, znamená to, že jejich čistý prac. čas je 11,5 h (nebo méně, podle toho, po kolika hodinách máte stanovené přestávky).

• 20. 5. 2011 11:22

Hanča 1 (neregistrovaný)

No toto si v programu skutečně nemohu zadat i kdybych mohla tak mi to neřeší problém s vykazováním dovolené si poradím jen potřebuji znám nárok dovolené v hodinách abych je mohla ze zadaného počtu hodin odčítat. Jde mi pořád o ten nárok v hodinách při nerovnoměrném rozvžení směn.

• 20. 5. 2011 11:57

Kara (neregistrovaný)

Jakto, že by Vám to neřešilo problém s vykazováním dovolené? Vy asi nechápete jednu věc - dovolená se nečerpá ani nevykazuje v hodinách, ale ve dnech (případně půldnech). Jestliže jste tedy podle celoročního rozvržení směn přepočítala nárok na dovolenou a místo 20 nebo 25 dní Vám vyšlo 18 dní, tak ten člověk má nárok na 18 dní. Když si bude čerpat 1 den dovolené, tak náhradu bude mít za tolik hodin, kolik hodin měla činit v tom dni směna. Např. má naplánovanou směnu ve středu na 7,5 h. Od bude mít v tu středu dovolenou. Zaplatíte mu 7,5 h x hodinový průměr a zbude mu 17 dní dovolené. Další týden si vezme dovolenou třeba v pondělí, na které měl naplánovaných 12 h práce. Zaplatíte mu 12 x hodinový průměr a zbude mu 16 dní dovolené. Pak si vezme půl dne dovolené v pátek, ve kterém měl mít směnu 7,5 h. To znamená, že mu zaplatíte 3,75 h x hodinový průměr za dovolenou a 3,75 odpracuje. A zbývá mu 15,5 dne dovolené. Atd. Už je to jasné?
      Ovšem jak to zadáte ve Vašem programu, to opravdu nevím, ale většina programů to umí. Co to máte za program?

• 20. 5. 2011 10:34

Hanča 1 (neregistrovaný)

Opět děkuji za názor, ale pořád si myslím že to tak není a nebo se neumím vyjádřit.
      Tito zaměstnanci budou pracovat v nerovnoměrném rozvržení pracovní doby - tudíž se jím musí nárok na dovolenou přepočítat podle počtu plánovaných směn - což jsem provedla - v období od 1.6.2011 do 31.12.2011 podle plánu mají 141 směn, 31 týdnů a nárok v organizaci máme 4 týdny dovolené tudíž 141 směn x 4 týdny dovolené : 31 týdnů = 18 dnů no a teď jsem u problému kolik hodin počítat na směnu když pracují v 7,5 a 11cti hodinových směnách. Tak nevím jak z toho ven nebo to zbytečně komplikuji?

• 20. 5. 2011 11:19

Kara (neregistrovaný)

>>
      >>>>
      >>>>Dovolenou budete vykazovat podle hodin, které byly
      >>>>plánované. Postupujete jako když zaměstnanec onemocní
      >>>>a
      >>>>musíte počítat náhradu v době nemoci - podle plánu.
      >>>
      >>>Děkuji za odpověď, ale možná jsem se špatně
      >>>vyjádřila,
      >>>nejde mi o vykazování dovolené, ta je mi jasná, ale
      >>>jde mi o přepočet nároku dovolené na hodiny, když
      >>>pracují v různých délkách směn v týdnu - např. 2 dny
      >>>po 7,5
      >>>hod. a 2 dny 11 hodin.
      >>
      >>A co brání tomu, pokud mají běžnou pracovní dobu za
      >>týden (oněch 40 hodin) a máte 20 dnů tak vycházet ze
      >>160
      >>hodin a od nich odpočítávat? V případě, že se na ně
      >>vztahuje třeba těch 37,5 hod týdně, tak těch 160
      >>přepočítat?
      >
      >Opět děkuji za názor, ale pořád si myslím že to tak
      >není a nebo se neumím vyjádřit.
      >Tito zaměstnanci budou pracovat v nerovnoměrném
      >rozvržení pracovní doby - tudíž se jím musí nárok na
      >dovolenou přepočítat podle počtu plánovaných směn - což jsem
      >provedla - v období od 1.6.2011 do 31.12.2011 podle
      >plánu mají 141 směn, 31 týdnů a nárok v organizaci máme
      >4 týdny dovolené tudíž 141 směn x 4 týdny dovolené :
      >31 týdnů = 18 dnů no a teď jsem u problému kolik hodin
      >počítat na směnu když pracují v 7,5 a 11cti hodinových
      >směnách. Tak nevím jak z toho ven nebo to zbytečně

Vy jste nečetla moji odpověď? Náhrada za den čerpané dovolené činí počet hodin, kolik měla v tom dni činit směna krát hodinový průměr. Vždyť jsem to podrobně popsala.
      >komplikuji?

• 20. 5. 2011 12:40

Hanča 1 (neregistrovaný)

Ještě naposledy. Potřebuji v programu zadat počet dnů a zároveň počet hodin, které se snižují o dny tak i hodiny čerpané dovolené.
      V případě, že budu mít zadán neodpovídající počet hodin dovolené v nároku tak při čerpání ve dnech se dostanu do přečerpané dovolené. Takto máme program postaven. Karo, přesto děkuji za Váš čas, který jste této problematice věnovala.

• 20. 5. 2011 14:47

xy5

>>>>
      >>>>>>
      >>>>>>Dovolenou budete vykazovat podle hodin, které byly
      >>>>>>plánované. Postupujete jako když zaměstnanec onemocní
      >>>>>>a
      >>>>>>musíte počítat náhradu v době nemoci - podle plánu.
      >>>>>
      >>>>>Děkuji za odpověď, ale možná jsem se špatně
      >>>>>vyjádřila,
      >>>>>nejde mi o vykazování dovolené, ta je mi jasná, ale
      >>>>>jde mi o přepočet nároku dovolené na hodiny, když
      >>>>>pracují v různých délkách směn v týdnu - např. 2 dny
      >>>>>po 7,5
      >>>>>hod. a 2 dny 11 hodin.
      >>>>
      >>>>A co brání tomu, pokud mají běžnou pracovní dobu za
      >>>>týden (oněch 40 hodin) a máte 20 dnů tak vycházet ze
      >>>>160
      >>>>hodin a od nich odpočítávat? V případě, že se na ně
      >>>>vztahuje třeba těch 37,5 hod týdně, tak těch 160
      >>>>přepočítat?
      ---------------------------------------------------
      Vy máte program, do kterého musíte zadat nárok na dovolenou v hodinách a ne v dnech? To přece nemůžete vědět dopředu, kolik hodin bude čerpat (když každý den pracuje jinak dlouho), Vy víte, kolik má nárok na poč. dnů dovolené (to je i dle zákona). Hodiny budete platit podle směny, kolik měla v den čerpání dovolené být, ale odečítat budete dny z celkového nároku. A to nemůžete na začátku roku dopředu vědět, přesně které dny si dovolenou vybere (takže jsou rozdílné hodiny za jednotlivě čerpané dny).
      Je to divný program, ale asi to budete muset napsat odhadem a pak podle počtu čerpaných dnů upřesňovat, abyste se nedostala do mínusu. Nebo jsem nepochopila dotaz.
      >>>

• 20. 5. 2011 14:55

Hanča 1 (neregistrovaný)

Pochopila jste to správně, musím do programu zadat nárok i v hodinách - zadám ho tam odhadem a budu to hlídat. Mám takové pouze 3 zaměstnance tak to snad zvládnu - ještě se domluvím s programátorem. Děkuji.

• 20. 5. 2011 15:02

xy5

.
      >>>>>>>
      >>>>>>>Děkuji za odpověď, ale možná jsem se špatně
      >>>>>>>vyjádřila,
      >>>>>>>nejde mi o vykazování dovolené, ta je mi jasná, ale
      >>>>>>>jde mi o přepočet nároku dovolené na hodiny, když
      >>>>>>>pracují v různých délkách směn v týdnu - např. 2 dny
      >>>>>>>po 7,5
      >>>>>>>hod. a 2 dny 11 hodin.
      >>>>>>
      >>>>>>A co brání tomu, pokud mají běžnou pracovní dobu za
      >>>>>>týden (oněch 40 hodin) a máte 20 dnů tak vycházet ze
      >>>>>>160
      >>>>>>hodin a od nich odpočítávat? V případě, že se na ně
      >>>>>>vztahuje třeba těch 37,5 hod týdně, tak těch 160
      >>>>>>přepočítat?
      >>---------------------------------------------------
      >>Vy máte program, do kterého musíte zadat nárok na
      >>dovolenou v hodinách a ne v dnech? To přece nemůžete
      >>vědět
      >>dopředu, kolik hodin bude čerpat (když každý den
      >>pracuje jinak dlouho), Vy víte, kolik má nárok na poč.
      >>dnů
      >>dovolené (to je i dle zákona). Hodiny budete platit
      >>podle směny, kolik měla v den čerpání dovolené být,
      >>ale
      >>odečítat budete dny z celkového nároku. A to nemůžete
      >>na začátku roku dopředu vědět, přesně které dny si
      >>dovolenou vybere (takže jsou rozdílné hodiny za
      >>jednotlivě čerpané dny).
      >>Je to divný program, ale asi to budete muset napsat
      >>odhadem a pak podle počtu čerpaných dnů upřesňovat,
      >>abyste se nedostala do mínusu. Nebo jsem nepochopila
      >>dotaz.
      >>>>>
      >Pochopila jste to správně, musím do programu zadat
      >nárok i v hodinách - zadám ho tam odhadem a budu to
      >hlídat. Mám takové pouze 3 zaměstnance tak to snad zvládnu
      >- ještě se domluvím s programátorem. Děkuji.

tak to si nedovedu představit, pokud byste měla zpracovávat mzdy ve velké firmě
      to by měl programátor změnit, neboť nárok na dovolenou je ve dnech a nárok v hodinách by měl programátor zrušit (abyste ho nemusela psát), samozřejmě dny + skutečně čerpané hodiny poté zaplatíte

• 20. 5. 2011 15:14

Kara (neregistrovaný)

Co to je za program? Opravdu - zadávat nárok na dovolenou v hodinách je nesmysl.

• 20. 5. 2011 19:46

anonymous

Nemusí být až tak docela. Asi před rokem se to tady řešilo s tím, že paní v jedné firmě, kde mají někteří zaměstnanci rozdílně dlouhé směny to tak taky dělala. Odškrtávala hodiny. Z důvodu, aby nebyli kráceni zaměstnanci - co brání zaměstnavateli jim dávat dovolenou v dny, kdy mají mít kratší směnu? A naopak, vůči zaměstnavateli taky.
      A píši to tak proto, že v mém předcházejícím zaměstnání jsme to měli taky tak.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).