Zaměstnavatel nutí podepsat dohodu

• (neregistrovaný)

19. 5. 2011 23:15

Dobrý den,
    pracuji ve firmě, kde se s lidmi jedná dost špatně a po nástupu nového nadřízeného, už bylo propuštěno, ze dne na den, několik zaměstnanců.. Žádné důvody, jen že nejsou spokojeni s prací, případně prodejem, malá čísla apod. Osobně si myslím, že tady jde jen o to, zde se někomu někdo zalíbil apod. Všichni byli donuceni podepsat Dohodu. Pokud příjde řada i na mne, jaké mám možnosti? Mohu žádat dohodu pouze s tříměsíčním odstupným, nebo dvouměsíční výpověď? Co dělat když zaměstnavatel vyhrožuje Okamžitým ukončením pracovního poměru? A poslední dotaz: S předstihem mi byla prodloužena smlouva, která byla oběma stranami podepsána, je možné, že zaměstnavatel toho využije a řekne, že platí jen ta první neprodloužená? Moc děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 5. 2011 9:31

pája

Re: Zaměstnavatel nutí podepsat dohodu
      >
      >Dobrý den,
      >pracuji ve firmě, kde se s lidmi jedná dost špatně a
      >po nástupu nového nadřízeného, už bylo propuštěno, ze
      >dne na den, několik zaměstnanců.. Žádné důvody, jen že
      >nejsou spokojeni s prací, případně prodejem, malá
      >čísla apod. Osobně si myslím, že tady jde jen o to, zde se
      >někomu někdo zalíbil apod. Všichni byli donuceni
      >podepsat Dohodu.
      to je otázka, jak byli donuceni, neměli odepisovat
      Pokud příjde řada i na mne, jaké mám
      >možnosti? Mohu žádat dohodu pouze s tříměsíčním odstupným,
      >nebo dvouměsíční výpověď?
      čekejte, jak se zachová zam-tel, co nabídne, šlo by jít i na dohodu, ale trvejte na uvedení důvodu, kde je nárok na odstupné-§ 52a,b,c.
      Co dělat když zaměstnavatel
      >vyhrožuje Okamžitým ukončením pracovního poměru?
      k tomu by musel mít velmi pádné důvody dle § 55 ZP, ty asi nemá, vy můžete kontroovat, že si půjdete stěžovat na oblastní inspektorát práce, třeba si to zam-tel rozmyslí takto postupovat
      A
      >poslední dotaz: S předstihem mi byla prodloužena smlouva,
      >která byla oběma stranami podepsána, je možné, že
      >zaměstnavatel toho využije a řekne, že platí jen ta první
      >neprodloužená?
      pokud máte v ruce dodatek původní PS, že se PP prodlužuje ať na dopbu určitou nebo neurčitou, tak platí tento dodatek, nedávejte ho z ruky, máte právní dokument o trvání PP.
      Moc děkuji za odpověď.
      Nebojte se vzepřít a bránit svá práva proti těm našim českým kapitalistům, kteří si myslí, že nad ně není. Inspektorát práce, případně soud s nimi taky může pěkně zamést. Jakmile obdržíte nějaký dokument od zam-tele, tak běžte na poradu k právníkovi.

• 20. 5. 2011 9:35

Kara (neregistrovaný)

Byl sepsán dodatek ke smlouvě s novou dobou určitou, na tom jste se dohodli a již to podepsali, takže platí toto nové datum. Pokud by zaměstnavatel chtěl, abyste skončil dřív, pak má několik možností bez odstupného:
      1)buď okamžité zrušení pro tzv. "hrubé porušení" (přesně řečeno v § 55), ale to by opravdu k tomu musel mít důvod.
      2)Nebo opakované méně zavažné porušování prac. povinností - to by musel dát napomenutí a při opakování pak výpověď s výpovědní dobou.
      3)Nebo špatná práce, špatné pracovní výsledky... - napomenutí a dán čas k nápravě, při nenapravení výpověď s výp. dobou.
      4)Nebo by s Vámi mohl dohodnout na skončení bez uvedení důvodu. A to už by bylo na Vás, co byste si dohodl, jakým dnem skončit, nějakou odměnu apod. nebo byste na takovou dohodu vůbec nemusel přistoupit.
      S odstupným by to bylo v případě, že by Vám dal výpověď pro nadbytečnost, stěhování zaměstnavatele nebo rušení. Běžela by 2měsíční výp. doba a pak nejméně 3měsíční odstupné.
      Nebo by se s Vámi mohl dohodnout na ukončení nějakým dnem z těchto důvodu a pak by také náleželo odstupné. Ovšem za to, že budete ochoten přistoupit na dohodu z důvodu nadbytečnosti (rušení, stěhování) a nebudete trvat na výpovědní době, byste si mohl dohodnout vyšší odstupné než 3měsíční.

• 20. 5. 2011 13:46

v.e.n.d.y.

Všechno hezké, ale prošla jsem si něčím podobným. Znepříjemnit zaměstnanci práci takovým způsobem, že s hrůzou ráno vstává, co zase bude, osmihodinový stres ze všeho na co sáhne, protože když se pes chce bít, hůl se vždycky najde. Ve finále nevyplácení pohyblivých složek mzdy bez jakoéhokoliv důvodu ...radši podepíšete dohodu a skončíte i bez odstupného....na to Kalousek nemyslel v zákoně o výši podpory v nezaměstnanosti.

• 24. 5. 2011 11:31

Vladimír 2

.... ale mislel, mislel a yntezývně

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).