Re: Pojistné plnění
Děkuji a fakturu od subdodavatele na opravu jeho majetku, či materiálu byste zaúčtovala celých 10 000 na účet 548? DPH mu také musím zaplatit takže si ho můžu nárokovat? Podotýkám, že odcizení proběhlo v roce 2010, tam jsem o ničem neúčtovala, neboť nebyla faktura od subdodavatele na opravu a pojšťovna se vyjádřila, že pojistné plnění neposkytne. V roce 2011 si to rozmyslela, chtěla fakturu od subdodavatele, ten ji vystavil až nyní. děkuji
Fakturu za opravu 5xx,343/321 (10 000 + 2 000 /12 000)
Na základě sdělení od pojišťovny 378/648 (9000)
Zápočet faktury a plnění pojišťovny 321/378 (9 000)
Doplatek faktury dodavateli 321/221 (3 000)
Pokud nebyly náklady v roce 2010, ale až v roce 2011, je správné mít i výnosy z pojišťovny až v roce 2011
Děkuji za názor, kdyby to byla škoda např. na autě a podnikatel by měl fakturu na opravu, tak bych použila účtování viz výše. Ale nalomil jste mě (nalomila jste mě) s tou škodou. Ale s tím asi už nic neudělám, faktura "šla přes pojišťovnu" daňový základ vyplatili poškozenému subdodavateli, tak už asi nemůžem nic měnit....
>>>>>>>Já bych zaúčtovala interním předpisem 321/třeba
>>>>>>>648...9000,- zbytek klasika úhrada 1000,- 321/221
>>>>>>
>>>>>>Děkuji a fakturu od subdodavatele na opravu jeho
>>>>>>majetku, či materiálu byste zaúčtovala celých 10 000
>>>>>>na
>>>>>>účet 548? DPH mu také musím zaplatit takže si ho můžu
>>>>>>nárokovat? Podotýkám, že odcizení proběhlo v roce
>>>>>>2010,
>>>>>>tam jsem o ničem neúčtovala, neboť nebyla faktura od
>>>>>>subdodavatele na opravu a pojšťovna se vyjádřila, že
>>>>>>pojistné plnění neposkytne. V roce 2011 si to
>>>>>>rozmyslela,
>>>>>>chtěla fakturu od subdodavatele, ten ji vystavil až
>>>>>>nyní. děkuji
>>>>>Musíte si ujasnit o co vlastně jde! Z toho jak to
>>>>>popisujete vyplívá spíše škoda (neni předmětem DPH).
>>>>>Váš
>>>>>dodavatel měl vystavit "fakturu" bez DPH, v roce 2011
>>>>>nedošlo k uskutečnění plnění, jen vyčíslení škody.
Děkuji Vám, jen asi nakonec nezvolím 511 ale 548, když je to oprava cizího majetku, ne toho mého. Ještě jednou děkuji.
>>>>Děkuji za názor, kdyby to byla škoda např. na autě a
>>>>podnikatel by měl fakturu na opravu, tak bych použila
>>>>účtování viz výše. Ale nalomil jste mě (nalomila jste
>>>>mě) s tou škodou. Ale s tím asi už nic neudělám,
>>>>faktura "šla přes pojišťovnu" daňový základ vyplatili
>>>>poškozenému subdodavateli, tak už asi nemůžem nic
>>>>měnit....
>>>A ta faktura zní na co? Oprava kabelů? To je přeci
>>>pro Vás klasický náklad na opravu, kde odečtete DPH.
>>Ano zní na opravu kabeláže
>Když rozbiji firemní auto a přijde faktura od servisu
>na opravu, také účtuji na 511 a odečtu celou DPH,
>takže podle mě i oprava kabelů je 511 a plnění od
>pojišťovny prostě 648 výnos....
Vážím si názorů Vendy, ale tento případ nemůžete srovnát s havarií a opravou "vlastního" auta. Pokud chcete srovnát s autem, tak je to spíše situace, kdy já svým autem způsobím někomu škodu a z mé pojistky se zaplatí poškozenému (o tom neúčtuji). Zde je problém ve špatné "fakturaci".Kdyby se jednalo o větší sumu, tak bych si určitě netroufla uplatnit DPH - ale částka je malá a něco najít musí.
Když ale čtu podklady od pojišťovny, tak jsme měli doložit fakturu či jiný doklad prokazující náklady na opravu poškozené věci. Tu nám vystavil subdodavatel s DPH, neboť si ty své kabely opravil sám. Opravdu bez DPH? Pojistné plnění šlo tedy jemu z naší pojistky za odpovědnost, neboť jsme uznali, že ochrana majetku při zhotovování zakázky byla nedostatečná (bezpečností agentura tam měla dojezd jen 3x za noc). Částka 9000,- DPH je sic malá, ale zpracovávám účetnictví dodavatelsky, takže bych to měla mít v pořádku. Tak váhám, mám po subdodavateli chtít nápravu? Co byste udělala Vy? Moc děkuji
Měli jste doložit ten "jiný doklad".Nevím jak napravit, aby z toho zas naopak nevznikl "pojišťovací podvod", případně tuna dalších papírů.Nákladem pro Vás je "jako zaplacená smluvní pokuta" a DPH bych neuplatnila. Problém, až teď po novele je s tím DPH. Neuplatněné DPH bylo uznatelným nákladem - výdajem, dnešní výklad však směřuje k tomu, že pokud nemělo být DPH, tak neni ani daňovým nákladem (souvislost s §73odst6)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 5. 2011 11:08
Prosím o radu, jsem pojištěný a na mé stavbě vznikla škoda subdodavateli, krádež kabelů. Subdodavatel mi musel vystavit fakturu na opravu odcizených kabelů, z které já musím zaplatit 1000,- jako spoluúčast. Faktura je DZ 10000 tis. + DPH 20 %. Moje pojišťovna zaslala peníze Kč 9 000,- ne mě, ale subdodavateli. Nevím, jak to mám zaúčtovat. Poradí někdo? Kdyby poslali peníze mě tak víím, ale jemu? Moc děkuji za radu