Re: zakázková evidence
a z jakého titulu tedy FU žádá při kontrole předložit evidenci zakázek ?
No to sice nevím, ale předpokládám, že se pokouší zjistit, jestli vynaložené náklady, které máte v účetnictví, byly také někdy vyfakturovány a jsou k nim tedy výnosy (nebo nedokončená výroba, či hotové výrobky). Nevím, jakou máte výrobu, ale vždy by měla existovat nějaká kalkulace nebo rozpočet, kde bude specifikováno, co všechno se spotřebuje a to se pak poměřije se skutečnými náklady.
účtuju 3 firmy, všechny jsou stavební. U jedné jsem měla před měsícem kontrolu na daň z příjmu-kontrola po prvním roce podnikání, aby odchytali chyby. Chtěli po mně zakázkovou evidenci-naštěstí se jednalo o krátkou dobu podnikání a ty zakázky byly jen 3, tak jsem ji narychlo dodělala. Paní z FU požadovala, aby tam byly termíny zahájení, ukončemí a samotřejmě doklady-náklady, výnosy. Bohužel jsem se ji nezaptala jestli je to podle nějakého předpisu..nebo ne. Do teď jsme účtovali tak, že každému dokladu bylo přiřazené číslo zakázky....ale žádný soupis se nedělal. Letošní rok se snažím tedy dopsat, tak jak chtěla paní z FU, jen si nejsem jistá, zda je to všechno...Proto můj dotaz, jestli je nějaký zákon, předpis...
Podle mě se opírají o zákon o dani z příjmů, kde je vždy zdůrazňováno, že náklad musí souviset s dosažením a udržením příjmů a snaží se najít nějaký problém. Na stavby jsou přeci rozpočty, stavební deníky a další doklady. Se stavební výrobou nemám zkušenost, tak třeba se někdo přidá s více podrobnostmi.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 5. 2011 12:40
Dobrý den, moc prosím-kde najdu jak by měla vypadat zakázková evidence ? Upravuje nebo nařizuje vedení zakázek nějaký zákon ? Vedu to tak,jak to vedla předešlá účetní, chci se ujistit, zda je to takto dostačující.
Děkuji