Re: nevyčerpaná dovolená před MD
dovolená se proplácí pouze při ukončení pracovního poměru, takže dovolenou budete muset čerpat. O její čerpání požádáta ihned po skončení PPM (28 týdnů) a teprve potom požádáta zaměstnavatele o rodičovskou dovolenou.Zároveň s dovolenou ale požádáte o rodičovský příspěvek, takže budete současně pobírat RP i čerpat dovolenou a to dovolenou i za r. 2011, na kterou vám také vzniká nárok.
Na MD můžete nastoupit později, ale v tom případě se může stát, že vám bude potom PPM krácena, když se miminko narodí před termínem, budete ji pobírat pouze 22 týdnů od porodu (tedy nikoli celých 28 týdnú)
Takže jestli tomu správně rozumím, tak je lepší nastoupit na MD nejpozději těch 6týdnů před termínem porodu a potom tedy budu pobírat PPM 28 týdnů i kdyby nastal porod před termínem? Dovolenou tedy vybrat ještě teď před nástupem nebo po MD.
Prosímvás ještě mi vysvětlete, jakto že budu mít nárok na dovolenou i v r.2012?
Moc Vám děkuji za ochotu.
Ano,lepší je nastoupit na PPM nejpozději 6 týdnů před datem porodu (ani o den později), pak ji budete pobírat celých 28 týdnů, i kdyby porod nastal třeba druhý den (ale to vám nepřeji). Dovolenou nejlépe vybrat mezi PPM a rodičovskou dovolenou.
Já jsem nepsala, že budete mít nárok na dovolenou v r.2012, vy jste psala, že máte ještě dovolenou za r.2010, takže mi z toho vyplynulo, že máte 12 dní z loňska a celou letošní, tedy min. 32 dní. Nevím, za jaké období je těch 12 dní ve skutečnosti, letos (pokud jste nemarodila)aspoň 14 dnů, vám vznikne nárok na roční výměru dovolené, tedy na 20 nebo 25 dnů. Možná už jste nějakou vybrala a zbývá vám 12 dní ?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 5. 2011 13:21
Dobrý den,
9.6.2011 nastupuji na svou první MD, zbývá mi ještě za rok 2010 12dní nevyčerpané dovolené, prosím jaké mám možnosti, může mi dovolenou zaměstnavatel proplatit?
A pokud se budu cítit dobře, mohu nastoupit na MD i později než 6týdnů před termínem porodu?