Jak zaúčtovat prodej materiálu? Prosím?

• (neregistrovaný)

20. 5. 2011 20:21

Dobrý večer, prosím Vás na jaký účet v podvojném účetnictví se účtuje prodej materiálu? 311/6...?
    Děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 5. 2011 21:12

Marcelína (neregistrovaný)

Re: Jak zaúčtovat prodej materiálu? Pros
      Dobrý večer, my na to měli účet, a teď si nejsem jistá, 641 nebo 642.

• 20. 5. 2011 21:24

Blanka0001 (neregistrovaný)

My jsme příspěvková organizace a tohle jsou smluvní pokutya jiné pokuty penále, tak to nebude ono? Nevíte přibližně název? Nebude to Změna stavu ostatních zásob? Aktivace, ta je při výrobě že? a žádnej prodej materiálu jsem tady nenašla, jen zboží. Tak fakt nevím?

• 21. 5. 2011 0:00

v.e.n.d.y.

V účetnictví pro podnikatele je to účet 642-Tržby z prodeje materiálu (patří do skupiny 64-Jiné výnosy), tak zkuste najít nějaký účet v účtové osnově příspěvkových organizací, kterou neznám. Určitě to ale není ani Změna stavu zásob, ani Aktivace - toto jsou účty určené pro vnitropodnikovou výrobu.

• 21. 5. 2011 23:16

Děkuji už jsem to našla je to 644 v ostatních výnosech, špatně jsem hledala.
      Paní vendy, ještě bych se Vás chtěla zeptat, máme bufet a na účtu 132 - zboží se zboží účtuje v prodejních cenách a nebo v nákupních? Jsem tu nová, kolegyně předemnou rozlišila analyticky a na 132 100 vedla v prodejních cenách a na účet 132 200 na stranu DAL účtovala marži a pak tedy vysčítáno na účtu 132 000 vyjde zboží v nákupních cenách. Já byla zvyklá, že jsme učtovali na 132 100 v nákupních cenách a 132 200 marži na MD. Celkový součet 132 000 je v prodejních cenách. V obou případech jsme měli pevnou prodejní cenu. Je tedy jedno jak se to účtuje, jsou oba způsoby správné a nebo je jeden chybný? Děkuji za odpověď.

• 21. 5. 2011 23:45

v.e.n.d.y.

Zákon o účetnictví § 25
      (1) Z jednotlivých složek majetku a závazků se oceňují
      a) hmotný majetek kromě zásob, s výjimkou hmotného majetku vytvořeného vlastní činností pořizovacími cenami,
      b) hmotný majetek kromě zásob vytvořený vlastní činností vlastními náklady,
      c) zásoby, s výjimkou zásob vytvořených vlastní činností pořizovacími cenami,
      d) zásoby vytvořené vlastní činností vlastními náklady,...a další
      A pak ještě
      (5) Pro účely tohoto zákona se rozumí
      a) pořizovací cenou cena, za kterou byl majetek pořízen a náklady s jeho pořízením související...a další
      A ještě §26
      (1) Pokud se při inventarizaci zásob zjistí, že jejich prodejní cena snížená o náklady spojené s prodejem je nižší, než cena použitá pro jejich ocenění v účetnictví, zásoby se ocení v účetnictví a v účetní závěrce touto nižší cenou.

• 22. 5. 2011 9:29

Dobrý den paní vendy, takže jestli jsem to dobře pochopila, tak kolegyně účtovala chybně? Celkový součet na 132 000 by měl být v prodejních cenách? Takže 132 100 měla účtovat nákupní ceny na MD a na 132 200 marži také na MD a celkový součet zboží na 132000 by byl v prodejních cenách. Ano?
      A když tedy zjistíme třeba v budoucnu, že tam je třeba neprodejné zboží a budeme muset snížit i pod nákupní cenu, tak hodnotu zboží snížíme (132 100+132200) a ten rozdíl rovnou dáme do nákladů na 504? Nebo se to účtuje nějak přes opravné položky k zásobám? Ale jak potom postupovat? Můžete mi prosím poradit a i potvrdit to účtování v prodej. cenách, jak jsem psala jako první, abych si byla jistá?Děkuji za odpověď.

• 22. 5. 2011 10:05

Teď jsem v jedné knížce četla, že se oceňují zásoby v pořizovací ceně, tak jsem si to znovu přečetla a je to tam taky, takže jsou oba způsoby správné. Je to tak že? Omlouvám se za počáteční chaos. Ale přesto ještě prosím, jestli mi poradíte, jak účtovat případný stav zásob, když je neprodejný za cenu pořízení, jak jsem psala již v tom prvním emailu. 132 snížit, a toto snížení dát do nákladů 504? Nebo nějak přes opravné položky zásob a jak? Děkuji ještě jednou za rady.

• 22. 5. 2011 10:19

Tak se omlouvám do třetice, jak špatně čtu. Má se to evidovat v pořizovacích cenách a kolegyně to dělála správně. A v tom předešlém zaměstnání to měli asi taky tak, akorát já jsem si to po těch letech už špatně pamatovala. To víte jsem po MD.
      Jen mi prosím ještě poraďte, jak účtovat, když je zboží neprodejné v ceně pořízení a musí se cena snížit? Děkuji.

• 22. 5. 2011 23:49

v.e.n.d.y.

Je neděle a tak jsem se sem dostala až teď. Záoby se musí vést v cenách pořízení (tedy nákupní cena + doprava+poštovné+clo+balné a podobně). Máte-li na skladě například zboží v ceně pořízení např.100,-, ale nejste schopni jej za tuto cenu prodat, jen třeba za 50,- + 10,-DPH, tedy celkem za 60,-, účtujete:
      Fakturu odběrateli 60,- 311/50,- 604 + 10,- 343
      a vyskladnění zásob 100,- na 504/132
      Tím máte v nákladech 100,- a ve výnosech 50,- a vychází ztráta 50,-
      Prodat můžete za jakoukoliv cenu, třeba za korunu, pokud to není osobě ekonomicky či personálně spojené. To je nejlepší způsob zbavení se starých zásob (poku ovšem jste schopni nějak pokrýt tu ztrátu z tohoto obchodu).

• 23. 5. 2011 9:45

Děkuji krásně jste mi to vysvětlila.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).