Smlouva: to záleží co si tam napíšete, ale pokud tam napíšete pouze konečnou cenu tak ta se rozumí včetně DPH. Měna to je jedno.
DPH: viz § 22 zákona o DPH. Čili daňový doklad s vyčíslenou českou DPH. V měně stejné jako na smlouvě (ovšem s přepočtem na české koruny u rekapitulace DPH).
Daň z příjmů: v posledním roce uplatníte poloviční odpis. A zůstatková cena bude v tomto případě daňový náklad (respektive podobně jako odpis položka snižující základ daně - viz § 24 odst. 2 písm. b) bod 2. zákona o daních z příjmů). Zaplacená kupní cena je pak daňový výnos.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
12. 12. 2011 21:07
Dobry den, mohli byste mi prosím poradit? chci prodat os.auto ktere mam v podnikani a u ktereho byl uplatnen v červnu r. 2006 odpocet DPH (v techn.N1-s mřížkou, posledni odpis budu provadet letos - odpis byl jeden rok pozastaveny) a ozval se mi zajemce z velke britanie (zrejme nepodnikatel) ze by si auto koupil - zaslal by mi penize v EUR na muj czk ucet a auto by si nechal odvezt z tuzemska. Jak budu postupovat? Automobil prodam za cenu s DPH? predpokladam ze kdyz bude prodej de facto proveden v tuzemsku tak odvedu i dph i kdyz je to osoba z EU? vystavim kupni smlouvu kde uvedu cenu v EUR i přepočet na CZK a vyčislím ve smlouvě i české DPH? musím ještě vystavovat nějakou fakturu nebo DPH odvedu jen na základě té kupní smouvy? a jaké mám další povinnosti když auto prodávám po více jak pěti letech co ho mám v podnikání? pokud ho prodám do konce roku tak vím že mám nárok už jen na 1/2 odpisu a co udělám s tou druhou polovinou? Vedu daňovou evidenci? Předem všem děkuji za odpovědi. Maja