Re: Dotaz pro mzdovou účetní
Jednak záleží na tom, zda písemně (na 3. a 4.straně prohlášení) požádali o provedení ročního zúčtování daní do 15.2. Pokud ano, musíte RZD provést, pokud ne, pak je na RZD pozdě, vy jim vystavíte potvrzení o zdanitelných příjmech a oni si podají daňové přiznání. To samozřejmě za podmínky, že jim minulá účetní dala slevu na dani správně (tedy sleva jim pokryla celou daň, nikoli že by ona třeba slevu krátila a oni nějakou daň platili)
Co se týče odpočtu 24840,- Kč, ten se opravdu nekrátí, ani při menším úvazku, ani při zaměstnání jenom po část roku.
Re: Dotaz pro mzdovou účetní
pokud měli tak nízký příjem, že jim nestačila daňová sleva na poplatníka, potom nezaplatili na zálohách na daň nic, tudíž není ani co vracet v RZD
pozor, neplést s daň. bonusem (ten náleží jen v případě daň. zvýhodnění na dítě)
jen podotýkám, že pokud tito zam-ci měli více zam-telů, potom mohli mít podepsané daň. prohl. jen u 1 zam-tele, u dalších/ho zam-telů/le museli být daněni dle příjmů (srážková/zálohová daň dle výše příjmů)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 5. 2011 8:04
V roce 2010 bylo v naší organizaci zaměstnáno několik lidí na HPP, ale měli jen poloviční nebo čtvrtinové úvazky. Odpočet měli 2070,-- ale vlastně se jim celý neodečetl. V ročním zúčtování se jim nic nezobrazilo, bývalá účetní v programu nenastavila nějakou funkci, aby se jim roční zúčtování provedlo. Nyní mi volají, abych jim to udělala zpětně. Jde mi o to, jestli jim opravdu mohu udělat odpočet 24 840,-- Kč i při tom menším úvazku. Dlouho jsem ve mzdách nedělala a nechci udělat kopanec.