Re: Prodej bytu - dědictví..
1. daň dědická - jste osvobozeni (asi jste zacvakali dost u notáře)
2. daň z nemovitosti za tento rok - za letošní rok byste měli platit "za maminku" (to si ale nejsem úplně jistá) a oznámit FÚ, že už nejste majitelé a pro příště tedy platiti nebudete
3. daň z převodu - do 3 měsíců od prodeje přiznat a zaplatit, dělá to 3% z ceny prodejní nebo odhadní, co je vyšší
4. daň z příjmu - za letošní rok podáte v březnu 2012 daňové přiznání , do § 10 dáte příjem prodejní cena, výdaje odhadní cena ke dni zdědění plus zaplacená daň z převodu plus poplatek realitce plus třeba ještě nějaké výdaje . Možná vám žádný "zisk" a tedy ani daň nevyjde, ale podat musíte. Do tohoto přiznání dáte všechny svoje příjmy za letošek, tedy i ze zaměstnání ( necháte si od vaší mzdové vystavit potvrzení a to tam opíšete)
Re: Prodej bytu - dědictví..
Jak víte, že budou muset podávat daňové přiznání k dani z příjmů FO? Záleží přece na tom, jak dlouho maminka byt vlastnila - pokud víc než pět let, pak je příjem od DPFO osvobozen...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 5. 2011 10:12
Dobrý den, moc prosím o radu, co všechno mám vlastně podat za přiznání a platit za daně..
V únoru zemřela maminka a já s bratrem zdědil napůl byt. Nyní v dubnu jsme ho společně prodali.
Podává se nějaké přiznání na daň dědickou? Potom asi musím podat přiznání k dani z nemovitosti a z převodu? Já už jsem z toho jelen...