Re: skonto a DPH
V první části má být zřejmě - pokud DO 1.4.
Od 1.4.2011 máte pravdu, o jiném způsobu alespoň nevím. My sami jsme takový opr.DD od našeho dodavatele dostali, potvrdili a zaslali mu zpět. Ten si potom nárokuje až dostane potvrzený opr.DD. No a protože to bylo za duben, opr.DD přišel v květnu, my jsme odvedli ještě za duben, on nárokoval v květnu. Pořád v tom asi nemáme všichni jasno - viz bohata diskuse zde.
V
Můžete mi to ještě objastnit - opravný daňový doklad znamená dobropis? Jde tedy o to, že dodavatel vystaví daňový doklad vč. DPH s možností skonta. A pokud odběratel uhradí fakturu a odečte si při úhradě skonto, dodavatel musí ještě vystavit dobropis k fakturovaného skontu, kde uvede hodnotu skonta bez DPH a výši DPH? DPH si potom může snížit v měsíci, kdy mu buden doklad potvrzen?
Je to tak? Moc Vám děkuji
Já to tak vidím. U skonta si dodavatel nárokuje zpět DPH, tudíž musí mít v ruce potvrzený ODD (dříve dobropis). Nevím, na základě čeho by to potom nárokoval zpět.I když si odběratel sám poníží fakturu, dodavatel má v ruce jen původní daňový doklad.
OPravdu s tím zatím nemám zkušenosti, ale vycházím z předcházejících diskusí a stanoviska GFŘ.(stránky mfcr)
Děkuji za info :-)
Ještě se zeptám, jak řešíte DPH u přijatých faktur, když je zdanitelné plnění v dubnu, fakturu dostanu v květnu. Já to řeším pro mě nejjednodušeji, že si fakturu dám celou do účetnictví v květnu a o nákladech účtuju s květnovým datem, stejně tak DPH v květnu (abych si mohla lépe odsouhlasit saldo). Ale pokud bych základ daně účtovala s dubnovým datem, DPH v květnu, to bych měla strach, že mi to někde může uletět. Jak to řešíte???
Moc děkuji za ochotu
http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xchg/cds/xsl/legislativa_metodika_13536.html :
"Opravu odpočtu plátce prokazuje opravným daňovým dokladem nebo jiným dokladem souvisejícím s opravou nebo jiným způsobem např. smlouvami, (§ 74 zákona o DPH)."
vzhledem k tomu, že skonta jsou určitě nasmlouvaná, domnívám se, že bude stačit interní doklad, kde bude měsíční výpočet DPH ze skont. Nedovedu si představit velkou firmu, kde jsou stovky skont, že by vystavovali dobropisy a čekali na jejich potvrzení.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 5. 2011 11:55
Dobrý den,
už jsem si tu pročetl diskuzi, ale stejně si nejsem jistý ohledně skonta a DPH.
Pokud od 1.4.2011 vystavím fakturu za celou částku s DPH.
Odběratel má možnost zaplatit dříve a pokud tak učiní, ihned si skonto srazí z platby. Žádné dobropisy nic, zaúčtovalo se do finančních nákladů/výnosů. Dosud o.k.
Jak to ale bude nyní od 1.4.2011. Rozumím tomu dobře, že pokud bude skonto, musím na tuto částku vystavit opravný daňový doklad, nechat potvrdit a potom zaúčtovat ?
Díky moc předem za upřesnění, příp. radu.
Honza