Srážky ze mzdy - nepřednostní pohledávka

• (neregistrovaný)

25. 5. 2011 0:06

Dobrý den,

prosím o radu. Zaměstnanec má exekuci - nepřednostní pohledávka. Mimo to sám platí výživné na 2 děti (ovšem sám na základě rozhodnutí soudu, ne prostřednictvím zaměstnavatele). Vím, že může uplatnit nezabavitelnou částku na 2 děti (nebyl nařízen výkon rozhodnutí na ty alimenty). Výpočet je mně jasný.

Jde mně ale o to, zda ten zaměstnavatel musí toto výživné započítávat mezi srážky, ačkoli srážka není prováděna zaměstnavatelem resp. ponižovat o to srážku na nepřednostní pohledávku. Tzn. zaměstnanec to platí sice sám, ale i tak mu musí zaměstnavatel ponechat takvou nezabavitelnou částku, jako kdyby to vyživné srážel zaměstnavatel na základě dohody. Někde jsem četl, že by se to tak mělo dělat.

Děkuji za rady.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 5. 2011 9:02

... (neregistrovaný)

Re: Srážky ze mzdy - nepřednostní pohled
      Ne, když je vám výpočet jasný, nechápu tuhle myšlenkovou konstrukci. Povinnost zaměstnavatele bez vlastního souhlasu respektovat závazky zam-ce a počítat s nimi při rozdělení srážky platí pro předložené dohody uzavřené někdy do konce r.2006 a u výživného pro předložené dohody o srážkách dle §551 OZ. Pořadí této pohledávky určuje datum předložení této dohody zam-teli. Čili žádné ponižování srážky bez právního důvodu věřitelům s řádně dříve uplatněnou pohledávkou.

• 25. 5. 2011 9:28

Vojta B. (neregistrovaný)

Velice děkuji za rady. Prostě jsem o tom někde četl, ale už jsem nenašel kde. Ale pokud by šlo o přednostní pohledávku, tak by její splácení mohl pozdržet tím, že by u zaměstnavatele předložil dohodu o srážkách toho výživného. Pak by ve 2. třetině mělo přednost to výživné a o to by se odvádělo méně na tu další pohledávku. Pokud tomu ale dobře rozumím, musel by zaměstnavateli předložit tu dohodu, prostá skutečnost, že platí ty alimenty nestačí.

• 25. 5. 2011 12:01

... (neregistrovaný)

Ano, nyní se shodneme.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).