Odchod do předčasného důchodu

• (neregistrovaný)

25. 5. 2011 7:12

Známá chce odejít do předčasného důchodu k 1.9.2011. Má dát v zaměstnání klasickou výpověď s dvouměsíční výpů lhůtou, nebo dohodu o rozvázání PP, nebo se to u důchodu řeší ještě nějak jinak? A vyplatilo by se jí potom zase začít pracovat, jak jsem pochopila z okolních diskuzí na toto téma?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 5. 2011 7:27

markov (neregistrovaný)

Re: Odchod do předčasného důchodu
      Odchod do důchodu není zákonným důvodem pro skončení PP. Pokud chce odejít do předčasného SD, pak se musí buĎ dohodnout na skončení PP nebo podat výpověď - je jedno, co "použije". Důležité je, aby PP skončil nejpozději den před nástupem do SD.
      "Potom zase začít pracovat" může jen na nepojištěnou činnost (= činnost, která nezakládá účast na nemocenském pojištění) a to je pouze dohoda o provedení práce (max. 150 hodin ročně) nebo dohoda o pracovní činnosti sjednaná jako zaměstnání malého rozsahu (do 2.000,- Kč měsíčně).

• 25. 5. 2011 7:35

kl (neregistrovaný)

Děkuju! Tím "zase začít pracovat" jsem myslela přerušení předčasného a tím pádem ztrátu nároku na výplatu důchodu, kvůli nějakému výhodnějšímu přepočítání . Četla jsem to o kus níže.

• 25. 5. 2011 11:03

RenataH (neregistrovaný)

Ano,četla jste správně. Může ukončit PP, nastoupit do předčasného důchodu a pak nastoupit znova do zaměstnání. Po dobu, po kterou bude v PP, z něhož je odváděno SP, jí bude důchod pozastaven, ale po dosažení důchodového věku bude moci požádat o přepočítání důchodu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).