Re: Dobropis z EU - jak zaúčtovat
Řešili jsme to před 3 týdny na školení s daňovým poradcem. V těch poznámkách se píše :
Opravné doklady z EU - pro účely DPH se použije kurz původního plnění. Ono je to celkem i logické. DPH na vstupu i na výstupu musí být stejné, jelikož se jedná o stejné zboží a stejnou cenu (výjimka je dodatečná sleva na konkrétním zboží). Ono když dodržíte ten kurz tak tam pak právě nebudete mít ty rozdíly. Také daňová poradkyně upozorňovala na to, že na dobropisu musí být uveden k jaké faktuře náleží a srozumitelný důvod.
Ano, do přiznání DPH dávám v momentě kdy fakturu nebo dobropis držím v ruce, tedy u vás v 5/2011. Ještě je k diskuzi jakým kurzem zadat samotnou fakturu. Já měla z EU zatím jen 2 dobropisy a dala jsem je kurzem přijetí dobropisu, ale vím že někdo dělá celou fakturu i DPH jedním a to původním kurzem.
Dobrý den,
tato problematika se mne také týká. Můžete mne prosím odkázat na nějaký paragraf? Já totiž musím chtít po vedení, aby zajistili, aby na dobropisu byly tyto údaje uvedeny (faktura, ke které se vztahuje), a musím jim to nějak doložit. A ještě pro ujištění - týká se to i služeb, že?
Děkuji a přeji hezký den.
Jano nevím jestli jsem vás pochopila správně
1, účetně (do nákladů)dám do období, kdy fyzicky dostanu FaP...30.5.2011
2, cenu dobropisu bez DPH ...... dám kurz původní faktury? 10.1.2011 nebo 30.5.2011
3, vyměření DPH..............dám kurz z původní faktury 10.1.2011 to je jasné.
Ptám se záměrně proto, protože v mém programu zadávám zvlášť cizí měnu pro fakturu a zvláštní tabulka mi automaticky naskočí pro samovyměření DPH.
Dobry den, ted pročítám právě téma, které také řeším a zas mám od dan. poradce trošku jinou odpověd než paní jana.
do účetnictví ho musim zapsat účetním kruzem, který jednotka používá, my máme např. denní čnb. Ale do DPH musíme dle puvodni fa viz. parag. 42. v programu si zauctuji dobropis účetním kurzem -504 a pak si udelam RS kde pouziji kurz puvodni faktury.
tak my zas tak. Take jsem z toho ale zmatena, kdyz čtu jestě spoustu dalších variant... !!? tak nevím, ono se to stejne uhradama nebo precenim srovna a vyjde do N stejne, ale...
dobropis celý zaúčtujete do účetnictví účetním kurzem, který používáte a máte ve směrnici. No a pak by jste měla rozlišit jednotlivé části dobropisu k jednotlivým původním dan. dokladům a použít kurz vždy z toho pův. doklad. Nám se to dělá např. v interních dokladech, když dám na faktuře vyměřit DPH..... máme Pohodu...., ale určite by dph na přiznání mělo být vykázané v kurzu pův. faktury ...
dobrý den,
účtujeme v POHODA,přijatá faktura v EUR 30.08. na zboží.. zaúčtování samovyměření,ale zároveň stejný den přijatý opavný doklad k jedné položce z faktury s textem: cenová úprava a odkaz na onu fakturu. Kurz použiji stejný ,ale na který účet zaúčtovat onu slevu (cenova úprava)-služba (slevy) a také provést samovyměření. Dodavatel nedodržel smluvní cenu,až po našem upozornění vystavil opravný daň.doklad. Děkuji Jana
právě jsem to tak zaúčtovala přes skklad jako příjem mínusem a nyní jsem ve skladě 2ks v mínusu..stroje už jsou prodané ,tak tam má zůstat nula ks,fakturou potřebuji jen upravit cenu na stroje ne kusy:( ještě potřebuji poradit,děkuji máme POHODA..
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 5. 2011 10:03
Přišel nám dobropis z EU na vrácené zboží.
Nesedí mi účet 131.
Dobropis mám zaúčtovaný kurzem ČNB, ale skladník vystavil výdejku, která se sice zaúčtovala na 131, ale tato výdejka je v ceně průměrné.
Co s rozdílem 28tis.?