Invalidní důchod - jakl postupovat?

• (neregistrovaný)

30. 5. 2011 11:22

Dobrý den, moc prosím o radu. Dosud jsem se s tím nesetkala a opravdu si nevím rady. Ani nevím, kam by se dalo zavolat a poptat se. Náš zaměstnanec obdržel minulý týden po dlouhodobé nemoci posudek o invaliditě s platností k 4.5. a vystaveným potvrzením k 24.5. Načež mu lékař ukončil ke 3.5. neschopnost s tím, že potvrzení vystavil až dnes. Je to tak správně? Neměl by ukončit neschopnost ke dnešku? V případě, že on nemůže nadále provádět práci řidiče, musíme s ním ukončit prac. poměr. Ale k jakému dni? On do práce nenastoupil. Pokud odhlášky vystavím k 3.5. prošvihla jsem termín pro nahlášení změny na OSSZ a ZP.Navíc si myslím, že jelikož pořád není úplně zdraví, mohl mu lékař neschopenku prodloužit a ne ukončit. Poradíte mi prosím?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 5. 2011 12:42

Ira (neregistrovaný)

Re: invalidní důchod - jakl postupovat?
      -neschopnost ukončena správně,jinak ke 3.5.2011
      -dále máte doklad o tom, že bude mít ID od data .....
      -pokud nemáte pro něj jinou práci, a pokud nechce ukončit PP sám, dáte mu výpověď do konce měsíce května s tím, že mu nemůžete přidělovat práci vzhledem k jeho zdravotnímu stavu, běží výpovědní lhůta a po tuto dobu ho můžete nechat doma za průměrný plat.

• 30. 5. 2011 13:21

pg (neregistrovaný)

On ukončit chce. Jen nevím, ke kdy to sepsat. Důchod mu byl odsouhlasen ke 4.5.2011. Do práce nenastoupil ani se to nedalo dřív řešit, protože rozhodnutí přišlo o 3 týdny déle. Jak ho potom evidovat zbytek měsíce do 31.5. ( v případě, že by byla výpověď k 31.5.)? A ukončení pracovního poměru dohodou a uvést důvod jeho zdravotní stav?

• 30. 5. 2011 14:08

Lenka F. (neregistrovaný)

My jsme byli v podobné situaci před pár lety, naštěstí však v předstihu (ukončení PN nebylo zpětně, ale také zbývaly cca 2 týdny do inv. důchodu). Samozřejmě můžete ukončit PP dohodou, nemusíte ani uvádět důvod - pokud nejde o nemoc z povolání, to by bylo asi složitější. V podstatě máte asi 2 možosti - buď ukončit k datu ID a evidovat neplacené volno s doplatkem ZP, nebo ukončit zpětně s datem 4.5.(antidatovat) a riskovat postih za pozdě podané odhlášky. Nevím, jak jinak to vyřešit bez doplatku za ZP za období od 5.5.. Nepodávejte výpověď, pokud i zafměstnanec souhlasí s ukončením, běžela by výpovědní lhůta! Žádná výpověď dohodou neexistuje.

• 31. 5. 2011 9:48

pg. (neregistrovaný)

Moc děkuji za rady. Já už i něco málo obvolala a na ZP i OSSZ mi řekli, že nevadí, když odhlášky pošleme dýl. Jen mě tak napadá - co ten zaměstnanec? On se potom bude hlásit někde na pracáku nebo jak dál? Spadá to automaticky pod sociálku?

• 31. 5. 2011 10:58

Kara (neregistrovaný)

Pokud má důchod 1. nebo 2. stupně (dříve částečný), tak se může jít zaevidovat na ÚP a dostane i podporu. Pokud má 3. stupně (dříve plný), tak je zajištěný tím důchodem a podpora nenáleží. Co se týká zdrav. pojištění, tak jako invalidní (jakéhokoli stupně) je pojištěn státem.

• 31. 5. 2011 11:00

pg (neregistrovaný)

Moc Vám všem děkuji. Sama bych to asi jen těžko pořešila. Přeji krásný den.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).