Re: Opět exekuce poměrné částky
Velmi Vám děkuji. Takové s..... (s prominutím) s tím a pak mu strhnu stovku, protože má nízké příjmy :-(
Přeji pěkný den
Když jsem do programu zadal čistou mzdu 6236 Kč, aby vyšla přednostní srážka 606 (nepřednostní 303), rozpočet vyšel 468 pro přednostní a 138 pro nepřednostní s následujícím postupem:
1. třetina 303 Kč rozpočítaná podle výše pohledávek na 165 (přednostní) a 138 (nepřednostní). Od přednostní pohledávky byla ale nejdříve odečtena 2.třetina a případná srážka bez omezení
2. třetina 303 Kč celá na přednostní
Program by vám mohl ulehčit práci:
http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=764127
Počítat byste měla každý měsíc vždy z aktuálních částek.
Nevím, jestli jsem Vás dobře pochopila, možná každý mluvíme o něčem jiném. Abychom si to ujasnili: Podle mě je postup takový, že pokud přijde v jeden den přednostní i nepřednostní pohledávka, tak pro přednostní se srazí 2. třetina (tzn. "Přednostní pohledávky se uspokojují nejprve z druhé třetiny") + částka nad 7989 (tzn. "se srážkou bez omezení se nakládá jako s druhou třetinou") + poměrná část z 1. třetiny (tzn. "a teprve, nestačí-li tato třetina k jejich úhradě, uspokojují se spolu s ostatními pohledávkami z první třetiny"). A v § 280 se říká, jak se uspokojují - píše se tam "poměrně". Zjišťovala jsem na soudě, co to je "poměrně" a znamená to poměrně vůči výši dluhu.
Pro nepřednostní pohledávku se pak srazí poměrná část z 1. třetiny.
Poměr je podle výše dluhů počátečních, zatím jsem nenašla nic, kde by se říkalo, že poměr je ze snižovaného dluhu.
Např. přednostní pohledávka = dluh 20tis a nepřednostní = dluh 30tis. Pro přednostní se srazí 2. třetina (tzn. + částka nad + 2/5 z 1. třetiny). Pro nepřednostní se srazí 3/5 z 1. třetiny.
A příště bude postup výpočtu stejný.
S tímto nesouhlasíte?
Pokud jsem Vás pochopila správně že tvrdíte, že poměr se počítá z výše snižovaného dluhu, tak toto ale ze žádné z Vámi uvedených vět nevyplývá.
Proč si myslíte, že do rozpočtu první třetiny vstupují původní výše dluhů? "Přednostní pohledávky se uspokojují nejprve z druhé třetiny a teprve, nestačí-li tato třetina k jejich úhradě, uspokojují se spolu s ostatními pohledávkami z první třetiny" přeci jasně říká, že do první třetiny vstupuje přednostní pohledávka snížená o druhou třetinu, ne? Pokud máte pravdu, musel bych přepsat program pro výpočet, což bych opravdu nerad. Mohla byste porovnat výsledek excelovského programu s výpočtem nějakého účetního softwaru?
Když vezmu váš příklad přednostní 20tis a nepřed. 30tis., potom přednostní uspokojit nejdříve z druhé třetiny a protože nestačí, uspokojí se spolu s nepřednostní z první třetiny. Kdyby přednostní byla doručena dříve, vezme si ještě celou první třetinu, kdyby později, nevezme nic, protože ale byla doručena současně, uspokojí se z první třetiny spolu s nepřednostní poměrem k výši dluhu, ten je ale u přednostní pohledávky v tomto okamžiku již ponížen. Polopatičtěji to již neumím, ale netvrdím, že se nemohu mýlit.
Uff, to se nám to teda zkomplikovalo. Co se týče mě, mám času dost, obě částky posílám na stejný účet. Ale v případě, kdyby zaměstnanec od nás odešel, zcela jistě to budu muset přesně vyčíslit....
Zatím jsem to přepočítala poměrem z původních dlužných částek. Přesto myšlenka, že by se to mělo přepočítávat....určitě to zní logicky.
No právě, jediné, co mně není jasné je, zda skutečně je správná Vaše věta "ten je ale u přednostní pohledávky v tomto okamžiku již ponížen". Píšete: "Přednostní pohledávky se uspokojují nejprve z druhé třetiny a teprve, nestačí-li tato třetina k jejich úhradě, uspokojují se spolu s ostatními pohledávkami z první třetiny přeci jasně říká, že do první třetiny vstupuje přednostní pohledávka snížená o druhou třetinu, ne?" Toto právě z uvedené věty nemohu vyčíst. Proč myslím, že do výpočtu pro rozdělení poměrů vstupují výše původních dluhů? Protože přesně na toto jsem se ptala na exekutorské komoře (i na soudě) a bylo mi takto odpovězeno. Ani já ale netvrdím, že je to fakt správně.
Než začnete upravovat, možná by bylo lepší, kdybyste si to raději ještě prověřil. Mně odpovídali z mailu pravnik1@ekcr.cz toto:
V souladu s komentářem k občanskému soudnímu řádu se poměrným uspokojením rozumí stejným procentem v poměru celkové vymáhané částky k částce sražené. Jde-li např. o pohledávky 1.500,- Kč a 4.000,- Kč se stejným pořadím a částka na ně připadající je nižší než 5.500,- Kč, rozdělí se tato nižší částka tak, že na první pohledávku připadne 27,27% a na druhou pohledávku 72,72% [(100 : 5500) x 1500 = 27,27% ; (100 : 5500( x 4000 = 72,72%].
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
31. 5. 2011 9:50
Exekucema je to zde přehršeno, přesto si dovolím dotaz, stále mám nejasnosti.
Přišla mi pohledávka přednostní a zároveň i nepřednostní (jeden výměr VZP) na jednom příkazu, tj. ve stejný den.
Později pak přišli postupně další nepřednostní i jedna přednostní (rovněž VZP).
Je mi jasné, že musím nejdříve srazit ty první.
Výpočet bych i chápala. Dám příklad: 2/3 vychází na 606,-, druhou třetinu srazím pro přednostní pohledávku, tj. 303. Teď jeslti dobře chápu, při došlé přednostní i nepřednostní v jeden den musím první třetinu rozdělit poměrem vymáhaných částek a podle toho srážku odvést.
Zde už opravdu nevím s výpočtem. Přednostní je ve výši 37750,-, nepřednostní 31217,04. Jaký je tedy poměr při první třetině ve výši 303,-?
V následujících měsících pak budu tento poměr počítat z původních dlužných částek nebo už ze zůstatkových?