Re: Název DOBROPIS
>Kopíruji vyjádření - odpověď z MFCR - ředitelky odbory
>nepřímé daně na můj emailový dotaz (kdyby to někoho
>zajímalo nebo měl pochybnosti):
>
>Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve
>znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o DPH) platný
>od 1. 4. 2011 zavádí v ustanovení § 45 nový pojem
>"opravný daňový doklad". Tento název ze zákona se tak má
>nadále používat. Zároveň je však nutné zdůraznit, že
>opravný daňový doklad stejně jako každý jiný daňový
>doklad je určen především svými náležitostmi a nikoliv
>pouze formálně svým názvem nebo nějakou vnější úpravou.
>Ve svém dotazu také správně uvádíte, že vlastní název
>dokladu není mezi povinnými náležitostmi daňových
>dokladů v zákonu o DPH nikde uveden.
> Pokud tedy bude Váš opravný daňový doklad beze
>zbytku obsahovat všechny zákonem stanovené náležitosti a
>přitom bude v jeho názvu použito Vámi uváděné slovo
>"DOBROPIS", je to samozřejmě akceptovatelné.
>
Takže jsme tady diskutovali správně, ano?
Děkujeme za upřesnění! Hezký den!
>
>
>
v zakone jasne napsane ale stejne vam bude kazdou chvilku nekdo volat, ze je ta novela od 1.4. ze nechcete ten dobropis ale opravny danovy doklad a bude se vytahovat jak je chytra. ;o) jiz jsem resil od 1.4. asi tak 20x. mam na to dobrou odpoved. ;o) taky se podelim.
vzdy rikam. Byla by jste tak hodna a mohla mi ukazat v zakone, kde najdu oznaceni FAKTURA? ;o) Kdyz si z faktur dph narokujete tak volate dodavatelum ze tam chcete "radny danovy doklad"? tam vam faktura nevadi? 80% se zamysli a prestanou chtit kraviny. zbytek nepresvedcite.
nejlepsi na tom vzdy je, tak si na druhy strane telefonu myslim jak jsou chytry a vyskakujou si co vsechno udelaji a jak nejlepe mi sem poslou kontrolu z FU. ;o)
Ono i ze světa jim těžko přijde doklad s názvem DOBROPIS nebo FAKTURA!! ;o)))) To taky nikomu nevadí... Jen co to dalo vysvětlování, že náležitostí faktury není razítko a podpis nebo, že se faktura může poslat mailem v PDF.... UFFF, ale bojuju dál... ;o)))
docela bych ale v zakone uvital to, aby vystaveni dokladu podruhe bylo nejak oznaceno. porad mam radu dokladu dvojmo, trojmo, ... a spatne se to hlida abych nenarokoval 2x. ano program mi to najde, ze mam duplicitu ale to uz to mam vsechno nauctovane a musim to pak zase stornovavat. zbytecna prace. Neuskodilo by treba oznaceni u cisla faktury, dobropisu jako "1. kopie" "2.kopie" nebo alespon "opis". Ja mam pak tri originaly. ;o) i kdyz ze slova original bych chapal ze ma byt jenom jeden.
No, to je spíš otázka programu, že to vůbec umožní... ;o))) My "rozpracování" umožňujeme jen účetním nebo těm, co vědí, co dělají... ;o)) Jiní prostě STORNUJÍ fakturu - pokud jí neodeslali a pokud odeslali, pak Dobropis... jinak pravítkem přes ruce... ;o)))
>>docela bych ale v zakone uvital to, aby vystaveni
>>dokladu podruhe bylo nejak oznaceno. porad mam radu
>>dokladu dvojmo, trojmo, ... a spatne se to hlida
>>abych
>>nenarokoval 2x. ano program mi to najde, ze mam
>>duplicitu
>>ale to uz to mam vsechno nauctovane a musim to pak
>>zase
>>stornovavat. zbytecna prace. Neuskodilo by treba
>>oznaceni u cisla faktury, dobropisu jako "1. kopie"
>>"2.kopie" nebo alespon "opis". Ja mam pak tri
>>originaly. ;o)
>>i kdyz ze slova original bych chapal ze ma byt jenom
>>jeden.
>
>No, to je spíš otázka programu, že to vůbec umožní...
>;o))) My "rozpracování" umožňujeme jen účetním nebo
>těm, co vědí, co dělají... ;o)) Jiní prostě STORNUJÍ
>fakturu - pokud jí neodeslali a pokud odeslali, pak vytvoří
>Dobropis... jinak pravítkem přes ruce... ;o)))
chapu co myslite ale myslel jsem neco jineho.
To co pisete je vystavovani originalu a opisu.
Co myslim ja je zpracovani napr. jako externi ucetni firma. Klient vam v dubnu da do dokladu fakturu a protoze ji nezaplati tak dostane upominku s prilozenym opise (v 99% ne opis ale zase original). Tu zaplati a da mi opet do dokladu treba v srpnu. Ja na to prijdu ze ji mam duplicitne, ale az po zauctovani kdy pri kontrole dph nez ho odevzdam mi program zahlasi duplicitu.
Většina externích účetních to má ošetřeno tak, že co mu klient dá, to platí. Pokud na to účetní přijde, že se jedná o duplicitu, pak má zákazník štěstí... Nám už se taky stalo, že nám přinesli ještě jednou fakturu - přijatou, ale tentokrát ne úplně graficky stejnou (mám fotografickou paměť ;o)) ) - byla vytištěná z netu (původní byla zaslaná poštou s razítkem a podpisem ;o)) ) a navíc jí přinesli až v dalším DPH období - to je pak lahůdka hledání.... Zvláště, když se jedná o fakturu za 380 tisíc... Tohle nepovažuji úplně za chybu účetního - asi pořádně ošetřit smlouvou o účetnictví...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
31. 5. 2011 10:59
Kopíruji vyjádření - odpověď z MFCR - ředitelky odbory nepřímé daně na můj emailový dotaz (kdyby to někoho zajímalo nebo měl pochybnosti):
Zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o DPH) platný od 1. 4. 2011 zavádí v ustanovení § 45 nový pojem "opravný daňový doklad". Tento název ze zákona se tak má nadále používat. Zároveň je však nutné zdůraznit, že opravný daňový doklad stejně jako každý jiný daňový doklad je určen především svými náležitostmi a nikoliv pouze formálně svým názvem nebo nějakou vnější úpravou. Ve svém dotazu také správně uvádíte, že vlastní název dokladu není mezi povinnými náležitostmi daňových dokladů v zákonu o DPH nikde uveden.
Pokud tedy bude Váš opravný daňový doklad beze zbytku obsahovat všechny zákonem stanovené náležitosti a přitom bude v jeho názvu použito Vámi uváděné slovo "DOBROPIS", je to samozřejmě akceptovatelné.