Re: Nástup z evidence UP
!!!! Tak to je nehorázný nesmysl, že ho k ničemu nepotřebujete!!!!
. Raději se takové radě příště vyhněte. Vždy když podepisuje daňové prohlášení v odd. III kde vypisuje od počátku roku do nástupu doby, musí mít podloženo zápočtovým listem, potvrzení z ÚP je také takový zápočtový list doby zaměstnání tedy i dobu kdy byl veden na úřadu práce. Samo, že k ročnímu zúčtování nepotřebuje, ale jelikož k ročnímu zúčtování právě potřebuje tento odd. III daňového prohlášení, aby věděl účetní zda měl příjem či nikoliv, musí mít potvrzení i z úřadu práce. Jako další je to potvrzení, že nemusí doplatit zdravotní pojištění, jelikož za něj platí v tomto případě stát. Pokud mu chybí doba mezi jednotlivými zaměstnáními a nedoloží potvrzeníb z úřadu práce podepisuje čestné prohlášení, že nemá závazky vůči ZP.
Děkuji za reakce
>>>>>Potvrzení budete potřebovat hlavně pokud mu
>>>>>budete dělat roční zúčtování.
>>>>K čemu by při ročním zúčtování potřeboval Potvrzení z
>>>>ÚP? :-)
>>>Potvrzení k ničemu nepotřebujete.
>>
>>
>>!!!! Tak to je nehorázný nesmysl, že ho k ničemu
>>nepotřebujete!!!!
>>. Raději se takové radě příště vyhněte. Vždy když
>>podepisuje daňové prohlášení v odd. III kde vypisuje
>>od
>>počátku roku do nástupu doby, musí mít podloženo
>>zápočtovým listem, potvrzení z ÚP je také takový
>>zápočtový
>>list doby zaměstnání tedy i dobu kdy byl veden na
>>úřadu práce. Samo, že k ročnímu zúčtování nepotřebuje,
>>ale
>>jelikož k ročnímu zúčtování právě potřebuje tento
>>odd. III daňového prohlášení, aby věděl účetní zda
>>měl
>>příjem či nikoliv, musí mít potvrzení i z úřadu
>>práce.
>>Jako další je to potvrzení, že nemusí doplatit
>>zdravotní pojištění, jelikož za něj platí v tomto
>>případě
>>stát. Pokud mu chybí doba mezi jednotlivými
>>zaměstnáními
>>a nedoloží potvrzeníb z úřadu práce podepisuje čestné
>>prohlášení, že nemá závazky vůči ZP.
>Že byl veden na ÚP nevypovídá nic o tom, jestli měl
>nebo neměl příjmy ( kvůli kterým by si musel třeba podat
>DP a nemohlo by se mu dělat RZD).
Ale jděte, a vy myslíte, že doklad o tom, že byl 2 měsíce na ÚP je dostatečným dokladem o tom, že má vypořádané závazky vůči ZP ? A co budete dělat, když ty vypořádané závazky nemá ?Nepřijmete ho ? jestli si myslíte, že potvrzení z ÚP je zápočtový list, tak to jste na omylu. Já jsem tam ještě exekuce napsané neviděla. "Potvrzení z ÚP je důležité pro starobní důchod, pro toho člověka,ale zaměstnavatel ho nepotřebuje. A to, že je někdo na ÚP, vůbec neznamená, že nemá příjmy. Takže si na svém "nehorázném nesmyslu" klidně trvám, vy si ujasněte, k čemu je potřeba.
Ano, podepisuje daňové PROHLÁŠENÍ a tím podpisem ČESTNĚ PROHLAŠUJE, že to, co uvedl, je pravda. Zápočtový list nepotřebuje k RZD už vůbec. Případné závazky vůči ZP není problém zaměstnavatele, ale zaměstnance. Nebo vy to za své zaměstnance řešíte?
Odkažte mne prosím na konkrétní § zákona o daních z příjmů, který ukládá povinnost doložit k provedeni RZD potvrzení z ÚP a potom můžeme diskutovat.
Všichni tady máte pravdu, ale proč ho tedy ÚP vystavuje pro zam-le? Přeci, když ho mzdová účetní dostane, má aspoň jakýsi doklad, že ten zam-ec odněkud přišel a na konci roku kontrolu,kde byl po celý rok, jak mu navazují jednotlivá zaměstnání. Jestli měl ještě ostatní příjmy, to už je opravdu věc toho zam-ce.
... jak mu navazují jednotlivá ZAMĚSTNÁNÍ. Evidence na ÚP není zaměstnání, ÚP není plátce (z pohledu zákona o daních z příjmů) a podpora není zdanitelný příjem, ale dávka státní sociální podpory.
Příspěvek na bydlení nebo přídavek na dítě zaměstnavatel taky nesleduje.
Ale chápu, že je lepší mít v ruce "papír navíc" a jakousi jistotu. Ale kdyby se zaměstnanec šprajcnul, že potvrzení z ÚP nedodá, tak nenaleznete v zákonech právní oporu proč by ho dodat měl.
Já se přidám
Když k Vám zaměstnanec nastoupí v polovině roku např. tak Vám dá poslední zápočt. list, ale on do té doby může změnit třeba 4 zam-tele takže vy víte o tom posledním ale ne otěch před tím.
Já osobněz potvrzení z ÚP zakládám ,ale k ničemu to nepotřebujete.
Je-není zaměstnání. To už je slovíčkaření. PRostě mám doklad na dané období. Jestli se šprajcne a přitom bude tvrdit, že byl na ÚP, už mu automaticky neudělám RZD.Přece ve svém i jeho zájmu si poskládám celý rok, co dělal a od toho odvíjím, jaké doklady dál potřebuji. A pokud není sám schopný si RZD udělat, příp. se mu nebude chtít, může se ošidit o dost peněz. Taky nemusí být vůbec v evidenci ÚP, nikde nepracovat, ale to už je o něčem jiném. Určitě se o tom dá diskutovat pořád dokola, nakonec zde v historii najdeme dost příkladů, jaké mají potom mzdové účetní problémy při RZD. Kdyby ten papír nebyl potřeba, tak ho asi nevystavují. Zkrátka - potvrzení z ÚP ANO.
ano, máte potvrzení, že byl v evidenci na ÚP, ale pokud zatají, že po dobu evidence pracoval, tak by měl také doložit příjmy za toto zaměstnání (určitě podepsal daň. prohl., takže byl daněný zálohovou daní)
takže - mzdová účetní není policajt, nemůžete obvolávat firmy v okrese, zda tam dotyčný pracoval nebo ne
to, že jsou mezery v zákonech, víme, ale co s tím, my "obyčejní dole" naděláme?
>Je-není zaměstnání. To už je slovíčkaření. PRostě mám
>doklad na dané období.
Slovíčkaření? Zaměstnání buď je nebo není. ÚP je součást systému státní sociální podpory, ne zaměstnání.
>Jestli se šprajcne a přitom
>bude tvrdit, že byl na ÚP, už mu automaticky neudělám
>RZD.Přece ve svém i jeho zájmu si poskládám celý rok, co
>dělal a od toho odvíjím, jaké doklady dál potřebuji.
Na to nemáte právo /neudělat mu RZD protože Vám nedodal papír z ÚP/ - pokud Vám do prohlášení napíše, že byl na ÚP a doloží Potvrzení o zdanitelných příjmech od předchozích zaměstnavatelů a ostatní náležité doklady, musíte mu RZD udělat. Prohlášení poplatníka je pro Vás i pro něj závazným dokladem. On si ručí za to, co prohlásil a podepsal.
>A pokud není sám schopný si RZD udělat, příp. se mu
>nebude chtít, může se ošidit o dost peněz.
RZD si zaměstnanec sám neudělá ...
>Taky nemusí být
>vůbec v evidenci ÚP, nikde nepracovat, ale to už je o
>něčem jiném.
A o čem jiném? Základní problém je stejný - když Vám do Prohlášení napíše, že byl pl roku "v domácnosti" - tak mu neuděláte RZD? Na základě čeho?
Představte si situaci jednoho našeho zaměstnance. Z ÚP ho vyřadili pro neplnění podmínek, sice nedodal zápočtový list, ale víme bezpečně, že letos nikde nepracoval (nastoupil k nám od 1.4. do 31.10.) a také je jasné, že od nás nikam pracovat nepůjde. Když nám na prohlášení podepíše, že během roku neměl žádné zaměstnání, nemám mu podle některých odpovědí udělat roční zúčtování? To snad ne! Podpis na žádosti o RZD na prohlášení znamená, že za uvedené údaje ručí zaměstnanec, zaměstnavatel opravdu nemůže být policajt.
Všem vám dávám za pravdu, těch situací může nastat víc, zvlášť, když je zaměstnanec trochu problémový. Zaměstnanec podepíše, zaměstnanec si ručí sám za to, co nahlásil a podepsal. KDyž se ale objeví chyba, kdo s tím má potom nejvíc práce? Mzdovka. Potvrzení z ÚP, i když tedy nemá žádný zákonný podklad, mi toto všechno sice nevyřeší, ale může jenom ulehčit. Ještě pořád ale nevím, proč ho ÚP vystavuje pro zam-ele. Alespoň z našeho ÚP dostane pracovník lístek, že dostal vydaná 3 potvrzení - 1 pro něj, 1 pro ZP a 1 pro zam-ele. Tak si ho prostě založím do jeho složky a vím, že v tom období byl na ÚP. JEstli někde přitom dělal, to opravdu nepátrám, to je jen na něm, jestli něco přizná. Ale to je opravdu případ od případu. A RZD opravdu bezdůvodně neodmítám, když pracovník požádá a podmínky splňuje.
Ještě loni mohl zaměstnavatel uplatnit ustanovení § 38i odst. 2 ZDP, které ovšem letos ze zákona "vypadlo" - šlo o tohle:
"Nemůže-li plátce daně nedoplatek srazit z poplatníkovy mzdy z důvodu, že mu již mzdu nezúčtovává, nebo proto, že nelze poplatníkovi podle obecně závazných předpisů srážku provést a ke vzniku dlužné částky došlo vinou poplatníka, vybere nedoplatek správce daně příslušný podle bydliště poplatníka, kterému zašle plátce daně doklady o jeho výši k dalšímu řízení do 30 dnů ode dne, kdy zjistí, že nedoplatek nelze srazit z poplatníkovy mzdy, pokud výše nedoplatku přesáhne 100 Kč. Správce daně vyrozumí poplatníka o výši nedoplatku na dani rozhodnutím."
Předchází tomu věta "Daň včetně daně vyplývající z ročního zúčtování daňových záloh (§ 38ch), která nebyla sražena vinou poplatníka, může být spolu s příslušenstvím daně plátcem daně sražena do tří let od konce zdaňovacího období, v němž k nesprávné srážce došlo.", která ovšem v zákoně zůstala.Neví někdo, kam se tato možnost přesunout vybrání nedoplatku na FÚ, schovala? Nebo byla zrušena úplně? V daňovém řádu jsem zatím nenašla, ale možná jsem ho jen neúplně přečetla.
mám za sebou dvě kontroly Fú na daňová prohlášení, proto si trvám na tom, že v odd.III v tabulce ve zdan. období :musí být chronologicky založené zápočt. listy, od počátku roku třeba jich bude mít i deset po 14dnech, pokud chybí byt jen týden nedoložený zaměstnavatelem musí být doloženo čestným prohlášením, že nepracoval a nebyl veden na ÚP. je to proto, že sleva na poplatníka je uplatněna za celý rok tedy musí být doloženo právě pro toto. Jinak nemůže být provedeno roční zúčtování a musí si zam-ec udělat sám na FÚ.Čestné prohlášení je také proto, že současně v jednom měsíci neuplatnil u dvou zaměstnavatelů slevu.
já nevím,ale potvrz. o zaměstnání (ZL) přece chcete od posledního zam-tele a ne od předchozích zam-telů
a pokud lidé mění zaměstnání, tak si schovávají hlavně ELDP a když mají výpis dob zaměstnání (IOLDP), tak je již schovávat nemusí, protože mají písemně doloženo z ČSSZ a to pro důchod stačí
a také mají potvrzení o zdan. příjmech (ty jsou pro Vás důležité pro RZD, ale ne zápočt. listy /potvrz. o zam./)
>mám za sebou dvě kontroly Fú na daňová prohlášení,
>proto si trvám na tom, že v odd.III v tabulce ve zdan.
>období :musí být chronologicky založené zápočt. listy,
Bych chtěla vidět zaměstnance, který Vám doloží ZL více jak z 1 předchozího zaměstnání - ani by je neměl mít k dispozici (pokud nemá kopie)
>od počátku roku třeba jich bude mít i deset po 14dnech,
> pokud chybí byt jen týden nedoložený zaměstnavatelem
>musí být doloženo čestným prohlášením, že nepracoval a
>nebyl veden na ÚP. je to proto, že sleva na poplatníka
>je uplatněna za celý rok tedy musí být doloženo právě
>pro toto.
KTERÝ JE TO § ZDP prosím?
My ostatní postupujeme podle § 35ba odst. 1 písm. a) a odst. 3 téhož §, současně s § 38l - který ovšem doložení dokladu o tom, "že jsem prokazatelně žil celý rok" :-) nepožaduje.
Základní sleva na poplatníka je nedělitelná i kdyby měl příjem za jediný den v roce.
Co pracovník, který má nemocenskou po celý rok, k Vám nastoupí 15.12.2011 a v průběhu roku si bývalý zaměstnavatel (z roku 2010) vzpomene, že mu dodatečně vyplatí v 05/2011 odměnu 20.000 Kč. Bez debaty zálohová daň. Ale co RZD? Neuděláte mu ho, protože nedoloží co dělal od 1.1.-14.12.2011?
On Vám doloží Potvrzení o zdanitelných příjmech, ale to bude za 05/2011 - a co zbytek? On není povinen Vám dokládat nemocenskou - ani čestné porhlášení, že nemarodil, do toho Vám nic není. Takže mu slevu na poplatníka pokrátíte nebo RZD neuděláte?
>Jinak nemůže být provedeno roční zúčtování a
>musí si zam-ec udělat sám na FÚ.Čestné prohlášení je
>také proto, že současně v jednom měsíci neuplatnil u
>dvou zaměstnavatelů slevu.
Čestné prohlášení, že neuplatnil u 2 zam. v 1 měsíci slevu je nesmysl - to uvidíte na Potvrzeních o zdanitelných příjmech.
>
>>>>musí být doloženo čestným prohlášením, že nepracoval
>>>>a
>>>>nebyl veden na ÚP. je to proto, že sleva na
>>>>poplatníka
>>>>je uplatněna za celý rok tedy musí být doloženo právě
>>>>pro toto.
>>>KTERÝ JE TO § ZDP prosím?
>>>My ostatní postupujeme podle § 35ba odst. 1 písm. a)
>>>a odst. 3 téhož §, současně s § 38l - který ovšem
>>>doložení dokladu o tom, "že jsem prokazatelně žil
>>>celý
>>>rok" :-) nepožaduje.
>>>Základní sleva na poplatníka je nedělitelná i kdyby
>>>měl příjem za jediný den v roce.
>>>Co pracovník, který má nemocenskou po celý rok, k Vám
>>>nastoupí 15.12.2011 a v průběhu roku si bývalý
>>>zaměstnavatel (z roku 2010) vzpomene, že mu dodatečně
>>>vyplatí
Vždy když jsem odevzdal ZL tak si ho jen ofotili a mě vrátili zpět.
Nikdy mi neřekli že si ho nechají, to samé na ÚP ofotí a vrátí zpět.
>>>v 05/2011 odměnu 20.000 Kč. Bez debaty zálohová daň.
>>>Ale co RZD? Neuděláte mu ho, protože nedoloží co
>>>dělal
>>>od 1.1.-14.12.2011?
>>>On Vám doloží Potvrzení o zdanitelných příjmech, ale
>>>to bude za 05/2011 - a co zbytek? On není povinen Vám
>>>dokládat nemocenskou - ani čestné porhlášení, že
>>>nemarodil, do toho Vám nic není. Takže mu slevu na
>>>poplatníka pokrátíte nebo RZD neuděláte?
>>>>Jinak nemůže být provedeno roční zúčtování a
>>>>musí si zam-ec udělat sám na FÚ.Čestné prohlášení je
>>>>také proto, že současně v jednom měsíci neuplatnil u
>>>>dvou zaměstnavatelů slevu.
>>>Čestné prohlášení, že neuplatnil u 2 zam. v 1 měsíci
>>>slevu je nesmysl - to uvidíte na Potvrzeních o
>>>zdanitelných příjmech.
>>Zásadně nedávám zápočťák z ruky - pouze nechám
>>zamteli
>>okopírovat.
>A k čemu Vám to prosím Vás je? Jste přece povinen
>odevzdávat při nástupu do zaměstnání originál...divím se,
>že Vám to prochází...
Nelze argumentovat tím, že ÚP si zápočt.list taky nenechává. Ten si ho nechat ani nesmí - právě proto, že je určen pro dalšího zaměstnavatele. Proto si ho jen okopírují a vrátí. Při odevzdávání novému zaměstnavateli si samozřejmě můžete nechat kopii, originál ale je určený pro zaměstnavatele.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 6. 2011 14:45
Dobrý den, prosím o radu.
Má k nám nastoupit člověk, který je veden na úřadu práce.
Mám od něj vyžadovat potvrzení, že byl veden na ÚP,potřebuji ho
k něčemu?
Děkuji za radu.