Re: Exekuce - přednostní?
jistě že má na to právo a vy to opravdu nezkoumejte,máte příkaz,tak musíte srážet, pokud je to z městského úřadu, jedná se o stát, tak je to přednostní, asi to jsou popelnice :-),vyrozumění by měl dostat ten zaměstnanec,ale vaše povinnost je srážet,opravdu.
Srážet samozřejmě budeme, o tom můj dotaz nebyl. Popelnice ale rozhodně nejsou přednostní pohledávka, tady nejde o to, jestli vůbec srážet, ale v jaké výši. Také se mi vůbec nelíbí požadavek srážet z náhrad, to je přímo proti zákonným ustanovením Ty tento zaměstnanec nemá, ale jde mi o princip. Byla bych ráda, kdyby se ozval nějaký právník nebo zkušený personalita (např. Pája nebo ...)
500 tipuji na roční poplatek za popelnice, což je místním poplatkem a tím pádem přednostní pohledávkou. Město může využít služeb exekutora, ale dle zásady hospodárnosti by mělo vymáhat samo jako správce daně (správce daně si naúčtuje 500 namísto exekutora 7800). Info o nedoplatku musí být v odůvodnění výroku. Shánět informace by si měl zam-ec. Exekutor má na informace nárok. Pokud chcete ke každému bodu §§ k samostudiu, dejte vědět.
Děkuji za odpověď, místní poplatky jsem asi ve výčtu přehlédla. V tomto případě jde o bezdomovce, hlášeného na MÚ. Buď zjistili, že začal pracovat, nebo mají jen štěstí, že se do tohoto období trefili, už jsem taky měla v ruce exekuci za popelnice na bezdomovce, o kterém jiná obec nejspíš věděla, že je nevymůže, poplatky byly skoro 20 tis. Asi mysleli, že budou vymáhat od jeho sestry. Rozhodně se tenkrát hospodárně nechovali. Ale ještě víc mě zarazil požadavek srážet z cestovních náhrad - do budoucna kvůli případným exekucím u jiných zaměstnanců. Byla bych ráda hlavně za komentář nebo § k tomuto.
Místní poplatky najdete v §279 odst.2d). Cestovní náhrady sice nevstupují do čisté mzdy pro exekuci srážkou ze mzdy (§277 odst.2 OSŘ), lze je ale postihnout exekucí jiných peněžitých pohledávek dle §312 - 316 OSŘ. V tomto případě nepočítáte žádné třetiny, ale vyplácíte exekutorovi 100% zam-cova nároku.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 6. 2011 8:57
Dnes nám došel příkaz na přednostní exekuci na našeho zaměstnance, u níž máme pochyby, jestli je oprávněně nařízená jako přednostní (500,- Kč od Městského úřadu, bez uvedení konkrétního druhu pohledávky - co může asi vymáhat přednostního? Myslela jsem třeba sociální dávky, ty od soc. odborů města jsem ale ve výčtu nenašla). V tomto případě jde o velice snadný výdělek exekutora, náklady 7.800,- Kč. Celý příkaz na nás působí dojmem, že spoléhá na neznalost zákonů u zaměstnavatelů -nařizuje například srážet i z náhrad (doslovná citace: z nároků na cestovní a jiné náhrady povinného).
Chtěla bych se proto zeptat - má plátce mzdy právo dotázat se, jaké konkrétní pohledávky se exekuce týká, když to není uvedeno v příkazu? Dále exekutor požaduje informace - výši mzdy povinného za poslední 3 měsíce, výpratní pásky, mzdový list, cestovní příkazy, místo pobytu a pracoviště. Má na toto také právo? U žádného z dřívějších nám doručených exekučních příkazů takový požadavek nebyl.