Re: Proplacení dovolené - opět
Dobrý den, mám také tatínka na RD. Pročítala jsem ohledně toho zákoník práce a různé chytré publikace a dospěla jsem k tomu, že jako odpracovaná doba (a tudíž za ní má nárok na určitou část dovolené) se počítá pouze doba RD, po kterou má mánželka nárok na MD. Tzn. že pokud čerpal RD až v době, kdy manželce skončil nárok na MD, tak se tato doba nepočítá jako odpracovaná a nenáleží za ní dovolená. Pokud si tedy vybral dovolenou za odpracované období 1-6/2010, tak podle mého za 7-12/2010, kdy byl na RD, na dovolenou již nemá nárok. Tedy pokud v té době manželka již nečerpala MD.
Děkuji všem za odpovědi. Dítě se narodilo 30.6.2009. Já bych si také myslela, že nemá nárok na žádnou dovolenou, ale opravdu nevím. Pořád se jí domáhá a abych pravdu řekla je mi divné, že mám někomu platit dovolenou, když se doma stará se o dítě.
Jeho paní normálně nastoupila na MD a potom pokračovala do roku dítěte RD. Pak nastoupil on.
Děkuji
Spočítejte zameškané dny a proveďte krácení tak, jak vám radí kolegyně. Pravděpodobně mu (pouze odhaduji) bude zbývat z roku 2010 dovolená v délce 5 nebo 6,5 dne. Tu mu necháte čerpat, až se vrátí z rodičovské dovolené. V případě, že pracovní poměr do té doby skončí, můžete mu ji proplatit. § 222, odst.2 ZP.
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
2. 6. 2011 21:16
Omlouvám se už předem všem co už na tento dotaz odpovídali, ale opravdu potřebuji jasně a jednoduše odpovědět.
Zaměstnanec nastoupil za manželku na rod.dovolenou od 1.7.2010.
Vyčerpal ŘD za 1-6.2010( 10 dnů) , teď nárokuje proplacení zbytku dovolené za 7-12/2010.
Máme 20 dnů dovolené za rok. Dle všech odpovědí jsem pochopila (třeba špatně), že za rok 2010 má nárok ještě na 10 dnů, ale ty se proplací až po skončení RD a na písemnou žádost. Za rok 2011 nic a za rok 2012 pokud se vrátí k 1.7.2012 zase na 20 dnů pokud odpracuje 60 dnů. Nevím jestli jsem se vyjádřila srozumitelně, ale potřebovala bych jednoduchou odpověď - už si nevím rady pořád mě bombarduje dotazy a chce jasnou odpověď, kdy mu dovolenou proplatíme.
Děkuji moc za odpovědi a ještě jednou se omlouvám.