Re: jak zaúčtovat toner do tiskárny
Já bych v tom neviděl problém, pokud se jedná o firemní tiskárnu, tak toner je daňovým nákladem (501/321). Zmíněný § 25/u se týká spíše FO. I u FO, pokud se o té tiskárně účtovalo či pořizení bylo zahrnuto do daňových výdajů, jedná o daňový náklad resp. výdaj.
Právě že se jedná o cizí tiskárnu, vlastní ji jiná osoba, my ji pouze občas využijeme a rádi bychom se takto podílely na provozních nákladech.
Já si nemyslím, že by proti takovému nákladu FÚ něco namítal. Pokud se ten toner využívá pro tisk související s podnikatelskou činností, tak není problém. Možná by bylo vhodně sepsat nějaký papír s majitelem té tiskárny o tom, že ji můžete využívat a že se budete podílet na provozních nákladech.
PO bezesporu poplatníkem je. Nicméně druhá část toho §25/1 písm. u) se týká výhradně FO - viz odkazy na §7, 2 a 4 (to jsou prostě ustanovení k DzP FO). Ta první část "výdaje na osobní spotřebu poplatníka" se podle mně také týká jen FO, PO přece nemůže mít osobní spotřebu, tu může mít jen FO ne?
Mohu se mýlit, ale osobně si nedovedu představit, jaké náklady PO by se daly pod toto ustanovení zahrnout.
Taky názor, i když se zákonem nemá nic společného,
stejně jako to, když PO dá (dodá ve svých nákladech
zaúčtovaný/ou) taxikáři benzin/naftu s tím že to je využíváno pro ekonomickou činnost PO. Zkuste zajet s cisternou na letiště a chtít levnější letenku - pochopitelně
s odkazem na uvedený § a na váš výklad k němu.
A proč ne, taky by to šlo. Bartrové obchody jsou běžná věc, akorát by to muselo být řádně podloženo a proúčtováno (vzájemné dohody příp. zápočet atd.). Neodkazoval bych se však na § 25/1 u) - ten s tím nemá vůbec nic společného, ale na § 24/1 ZDP. Buď ty náklady byly vynaloženy na dosažení .... příjmů... nebo nebyly. Samozřejmě je pak na poplatníkovi, aby si to obhájil.
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
5. 6. 2011 9:57
Dobrý den, můžu do nákladů zaúčtovat toner do tiskárny i když ji nemáme v majetku. Děkuji.