Re: Domácký pracovník
Ano, a navíc rozsahem odpracovaných hodin bych se tam nevlezla.
Pracovat a současně pobírat rodičovský příspěvek, aniž byste o jeho výplatu přišla (musíte dodržet určité náležitosti) můžete s tím, že se dohodnete se z-telem na přerušení rodičovské dovolené a na změně pracovní smlouvy, kde budete specifikovat práci, místo výkonu práce, mzdu nevím zda máte stanovenou mzdovým výměrem či sjednanou v pracovní smlouvě. Specifika pro ZP - vy pro ZP jste osobou, za kterou je plátcem pojistného stát a tou zůstáváte, protože pobíráte i nadále rodičovský příspěvek. Pro OSSZ se žádná odhláška v souvislosti s PPM a rodičovskou dovolenou nepodává. Záleží na tom, jaký pracovní poměr s vámi z-tel sjedná či na jakém se dohodnete.
Začala bych práci vykonávat hned po ukončení MD a vyčerpání poměrné části řádné dovolené, takže bych de facto na rodičovskou dovolenou ani nenastoupila. Jednalo by se o stejný prac.poměr, který jsem měla uzavřený před nástupem na MD, jen kratší úvazek a tomu úměrný nižší plat (plat.výměr-pracuji ve státní sféře)+ změna místa výkonu práce - moje trvalé bydliště.
pak mě nic už nenapadá, ostatně, vy už to máte zjištěné :-) nakonec byste mohla i čerpat cestovní náhrady při cestě na pracoviště zaměstnavatele - pokud byste se smluvili na nějakých termínech odevzdávání práce ..., i když dnes to funguje i elektronicky, to mě jen tak napadlo, když má kolegyně takto pracovala z domova, z-tel jí platil i cesťáky. Také měla místo výkonu práce doma. Myslím, že měla nárok i na čerpání dovolené - dny si přepočítávala nějakým přepočtem,protože pracovala nepravidelně každý den jinak - ach ta nepravidelnost, s tím jsme se natrápili, jelikož ZP nezná práci dle potřeby, ale stanovený úvazek, jenže praxe je leckdy jiná a dohodu také nelze vždy sjednat. Takže nic nového jsem vám už neřekla. Hodně štěstí.
Ještě doplním - nebudete mít nárok na ošetřovné, pracovní volno u důležitých osobních překážek v práci jen u zákoníkem práce vyjmenovaných (nikoliv např. návštěva zdravotnického zařízení). Podle druhu práce by se mohlo jednat o příspěvek zaměstnavatele na úhradu nákladů - např. el. energie apod.
Jen doplním,že se jedná o tzv. režii, z které se neodvádí pojistné ani se nedaní. JInak je důležité, aby Vás při této změně prac.smlouvy zaměstnavatel nahlásil na sociálce jako změnu činnosti, kdy ze zákona vzniká nové rozhodné období pro příp. nemocenské dávky ( kromě oČR, které se neplatí).
delně každý den jinak - ach ta nepravidelnost,
>>>>>>>s
>>>>>>>tím jsme se natrápili, jelikož ZP nezná práci dle
>>>>>>>potřeby, ale stanovený úvazek, jenže praxe je leckdy
>>>>>>>jiná
>>>>>>>a dohodu také nelze vždy sjednat. Takže nic nového
>>>>>>>jsem vám už neřekla. Hodně štěstí.
>>>>>>
>>>>>>Děkuji za odpověď, chtěla jsem se ujistit, že to
>>>>>>takto
>>>>>>je možné. Díky.
>>>>>Ještě doplním - nebudete mít nárok na ošetřovné,
>>>>>pracovní volno u důležitých osobních překážek v práci
>>>>>jen u
>>>>>zákoníkem práce vyjmenovaných (nikoliv např. návštěva
>>>>>zdravotnického zařízení). Podle druhu práce by se
>>>>>mohlo jednat o příspěvek zaměstnavatele na úhradu
>>>>>nákladů
>>>>>- např. el. energie apod.
>>>>
>>>>Aha, díky, zajímavá připomínka s tím příspěvkem na
>>>>el.energii!
>>>Důvodem je definice závislé práce (§ 2 odst. 4 ZP), v
>>>níž je mj. uvedeno, že se jedná o práci konanou na
>>>náklady zaměstnavatele.
>>
>>Jen doplním,že se jedná o tzv. režii, z které se
>>neodvádí pojistné ani se nedaní. JInak je důležité,
>>aby Vás
>>při této změně prac.smlouvy zaměstnavatel nahlásil na
>>sociálce jako změnu činnosti, kdy ze zákona vzniká
>>nové rozhodné období pro příp. nemocenské dávky (
>>kromě
>>oČR, které se neplatí).
>
>Děkuji všem za odpovědi.
To je fakt, kolegyně také měla placené náhrady za el.en.-využití PC,fax, z-tel platil poštovné i cestovní náhrady, spotřebu tehdy vypočetl IT. Domáckého pracovníka charakterizuje zákon č. 187/2006 Sb. § 3 písm. n)
Paní VH (vím, že jste právník) mám k vám prosím dotaz - charakter práce ohledně zákoníku práce - přece home work není uzákoněna, ani pojem domácký zaměstnanec ZP nezná ...? Pro ZP to bude stále "jen" pracovní poměr na zkrácený úvazek se změnou místa výkonu práce? A pokud by z-kyně pracovala různý počet hodin v různých dnech, jak by se vypočetlo právo na dovolenou? O homework či telework se uvažovalo, ale nebylo přijato ..?
>>>
ZP pojem "domácký zaměstnanec" (na rozdíl od z.č. 187/2006 Sb.) výslovně nezná, ale v § 317 zmiňuje zaměstnance, který nepracuje na pracovišti zaměstnavatele.... Z. o NP i jinak připomíná dřívější povahu doma vykonávané práce, protože hovoří o odevzdávacím období (nafasuji korálky, navlíknu, odevzdám, ale dnes je vše jinak - práce na PC apod.). Pro účely dovolené bych si vypomohla fiktivně rozvrženou pracovní dobou, a to i přesto, že základním atributem domáckého zaměstnance je skutečnost, že si pracovní dobu rozvrhuje sám. Měla bych za to, že je to obdoba prac. doby na pracovní cestě, je-li u zaměstnavatele uplatněno pružné rozvržení pracovní doby, nebo pracovní doby rozvžené pro DPČ pro účely poskytování náhrady odměny v případě PN. Ve věcné novele ZP, která by měla platit od 1.1.2012, je sice navrženo přes 300 změn (mnohdy formálních), ale u domáckého zaměstnance jsem snad žádnou změnu nezaregistrovala. U domáckého zaměstnance vidím komplikace, pokud část týdne pracuje doma a část na pracovišti zaměstnavatele (ve vztahu k odevzdávacímu období) a pak také požadavek zaměstnavatele, aby doma konal práci v pracovní době, kterou rozvrhl zaměstnavatel (jsou to tendence jdoucí proti sobě, stejně jako je tomu u pružného rozvržení pracovní doby, je-li zároveň pokyn zaměstnavatele na jakousi "službu" daného organ. útvaru (všichni nemohou v pátek skončit ve 14 hodin, i když by jinak mohli mít týdenní pracovní dobu odpracovánu).
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
7. 6. 2011 17:57
Zdravím, chci při pobírání rodič.příspěvku pracovat na částečný úvazek v původním zaměstnání s tím, že budu práci vykonávat doma. Jakým způsobem to řešit? Napsat dodatek k prac.smlouvě, kde bude uvedeno, že do ukončení pobírání rodič.příspěvku bude úvazek zkrácený a místo výkonu práce moje trvalé bydliště, lze to takto? Jsou tam nějaká specifika co se týká soc. a zdr.pojištění?Děkuji předem za odpovědi.